Inleiding

Het complex Vrijveld heeft een hoofdzakelijk driehoekige grondvorm en bestaat uit 72 beambtenwoningen gelegen aan de Thorbeckestraat, de Charles Ruysstraat en de Robert Regoutstraat. Het complex is gebouwd in 1921-1923 als het eerste grootschalige woningbouwproject aan de oostzijde van de spoorlijn in Roermond en bestaat uit twee complexonderdelen, namelijk het driehoekige gesloten bouwblok van woningen en een strook van 17 woningen die aan de Charles Ruysstraat ligt, tegenover één van de lange zijden van het driehoekige blok.

Het blok en de strook bebouwing springen regelmatig in en hebben diverse symmetrie-assen. Er zijn verschillende typen woningen, die variëren door de toepassing van erkers, inpandige en uitpandige balkons, topgevels met divers decoratief metselwerk en verschillende hoekoplossingen.

Het pand Charles Ruysstraat nummer 36 dateert uit 1934. Het ontwerp van dit pand wijkt weliswaar af van de overige panden in deze straatwand maar vormt als beëindiging en afsluiting van deze wand een onmisbare schakel in het geheel.

Omschrijving

De BEAMBTENWONINGEN zijn gebouwd in Traditionele stijl en hebben een hoofdzakelijk rechthoekige of L-vormige plattegrond in twee bouwlagen onder een doorlopend schilddak evenwijdig aan de straatassen. De panden hebben een opstand in baksteen met houten kozijnen onder rode tuiles du Nord dakpannen. De panden in het driehoekige bouwblok hebben hoofdzakelijk tuinen, die alleen vanuit het pand te bereiken zijn. De hoekpanden en enkele terugliggende panden hebben een voortuin, die de vorm van het gehele bouwblok volgt.

Waardering

Het complex Vrijveld bezit cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling van beambtenwoningen.

De architectuurhistorische waarden worden bepaald door het belang van het complex voor de geschiedenis van de architectuur, de esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het materiaalgebruik en de ornamentiek. Het complex bezit ensemblewaarden en is van bijzondere betekenis door de situering als eerste bouwblok aan de oostzijde van de spoorlijn en is hiermee verbonden met de uitbreiding van Roermond tijdens het Interbellum. Het complex is van bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad Roermond. Het complex is in hoge mate gaaf bewaard gebleven en is vanwege de architectuurhistorische en cultuurhistorische waarden, gecombineerd met de ensemblewaarden en de gaafheid van algemeen belang.