Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520514
Complexnummer
520512 - Vrijveld
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82726/44
Kadastrale aanduiding
Roermond B 4677
Roermond B 4681
Roermond B 4685
Roermond B 5999
Roermond B 5373
Roermond B 4678
Roermond B 5634
Roermond B 4686
Roermond B 4683
Roermond B 4684
Roermond B 4979
Roermond B 4682
Roermond B 5637
Roermond B 4977
Roermond B 6038
Roermond B 4978
Roermond B 4679
Roermond B 6283
Charles Ruysstraat 2, 6042 CD te Roermond
Charles Ruysstraat 4, 6042 CD te Roermond
Charles Ruysstraat 6, 6042 CD te Roermond
Charles Ruysstraat 8, 6042 CD te Roermond
Charles Ruysstraat 10, 6042 CD te Roermond
Charles Ruysstraat 12, 6042 CD te Roermond
Charles Ruysstraat 14, 6042 CD te Roermond
Charles Ruysstraat 16, 6042 CD te Roermond
Charles Ruysstraat 18, 6042 CD te Roermond
Charles Ruysstraat 20, 6042 CD te Roermond
Charles Ruysstraat 22, 6042 CD te Roermond
Charles Ruysstraat 24, 6042 CD te Roermond
Charles Ruysstraat 26, 6042 CD te Roermond
Charles Ruysstraat 28, 6042 CD te Roermond
Charles Ruysstraat 30, 6042 CD te Roermond
Charles Ruysstraat 32, 6042 CD te Roermond
Charles Ruysstraat 34, 6042 CD te Roermond

Omschrijving

Inleiding

BEAMBTENWONINGEN gelegen aan het Vrijveld in Roermond. De panden zijn gebouwd in 1921-1923 als het eerste grootschalige woningbouwproject aan de oostzijde van de spoorlijn. Deze panden aan de Ch. Ruysstraat vormen een complex met de tegenover gelegen woningen aan de Ch. Ruijsstraat en de woningen aan de Thorbeckestraat en P. Regoutstraat. De strook woningen bezit diverse typen woningen, springt regelmatig in en heeft diverse symmetrie-assen. De woningen variëren door de toepassing van erkers, inpandige en uitpandige balkons, topgevels met divers decoratief metselwerk en verschillende hoekoplossingen.

Enkele panden hebben nieuwe kozijnen, voordeur of een kleine niet-originele aanbouw achter.

Het pand met huisnummer 36 dateert uit 1934. Het ontwerp van dit pand wijkt weliswaar af van de overige panden in deze straatwand, maar vormt als beëindiging en afsluiting van deze wand een onmisbare schakel in het geheel.

Omschrijving

De BEAMBTENWONINGEN, met hoofdzakelijk rechthoekige of L-vormige plattegrond in twee bouwlagen onder een doorlopend schilddak evenwijdig aan de straatassen. Op het dak bevinden zich originele rode tuiles du Nord en dakkapellen of kleine dakramen.

Sommige panden hebben een topgevel aan de straatzijde. De panden hebben een opstand van metselwerk in kruisverband met een plint met rollaag. In de gevels bevinden zich hoofdzakelijk rechthoekige houten kozijnen met bovenlicht met roedeverdeling.

Boven de vensters een rollaag in decoratief metselwerk.

De VOORGEVELS van de panden bestaan uit twee traveeën, behalve de panden ter plaatse van een inspringend gevelvlak en de hoekoplossingen op de hoeken van de straten. De entree heeft een houten deur met ovaal venster onder een rondboogvormig bovenlicht. De panden hebben in de tweede laag geen bovenlicht, maar wel een roedeverdeling. Boven de entree is een enkel venster. De andere travee heeft per bouwlaag een driedelig venster. In de topgevels bevinden zich kleine vierkante vensters.

De ACHTERGEVELS bestaan ook uit twee traveeën, behalve de hoekpanden. Een aantal woningen heeft een oorspronkelijke uitbouw ter plaatse van de keuken en sommige panden hebben achter een balkon. Op de begane grond bevinden zich dubbele houten tuindeuren. De panden die terugliggen van de straat hebben een HEKWERK met spijlen en ronde accenten.

De STRUCTUUR van het INTERIEUR van de meeste panden is in tact hetgeen blijkt uit de situering van gang, trappenhuis en kamers.

Beschermingswaardige interieuronderdelen zijn onder andere de trappenhuizen en de schuifdeuren.

Waardering

De strook woningen aan de Charles Ruysstraat bezit als onderdeel van het complex Vrijveld cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling van beambtenwoningen. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door het belang van het complex voor de geschiedenis van de architectuur, de esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het materiaalgebruik en de ornamentiek. Het complex bezit ensemblewaarden en is van bijzondere betekenis door de situering als eerste bouwblok aan de oostzijde van de spoorlijn en is hiermee verbonden met de uitbreiding van Roermond tijdens het Interbellum. Het complex is van bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad Roermond. Het complex is in hoge mate gaaf bewaard gebleven en is vanwege de architectuurhistorische en cultuurhistorische waarden, gecombineerd met de ensemblewaarden en de gaafheid van algemeen belang.

ent wordt opgeslagen -- Beschermingswaardige interieuronderdelen zijn de trappenhuizen en de schuifdeuren.

------------------------ NIEUWE PAGINA ---------------------------------

Waardering

De strook woningen aan de Charles Ruysstraat bezit als onderdeel van het complex Vrijveld cultuurhistorische waarden als bijzonder uitdrukking van een typologische ontwikkeling van beamtenwoningen. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door het belang van het complex voor de geschiedenis van de architectuur, de esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het materiaalgebruik en de ornamentiek. Het complex bezit ensemblewaarden en is van bijzondere betekenis door de situering als eerste bouwblok aan de oostzijde van de spoorlijn en is hiermee verbonden met de uitbreiding van Roermond tijdens het Interbellum. Het complex is van bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad Roermond. Het complex is in hoge mate gaaf bewaard gebleven en is vanwege de architectuurhistorische en cultuurhistorische waarden, gecombineerd met de ensemblewaarden en de gaafheid van algemeen belang.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520512. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Bedrijfs-,fabriekswoning Beambtenwoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1921
1923
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
stijlzuiver