Inleiding.

Het complex bestaat uit een PASTORIE (1) uit 1856 in Neogotische stijl en een BEELDENGROEP (2) uit 1930 met elementen van Expressionisme, voorstellende een Heilig Hartbeeld en een tweetal siervazen.

Omschrijving.

Het complex is gelegen aan de noordzijde van de Kloosterstraat in het oude centrum van Geffen. Samen met de parochiekerk H. Maria Magdalena (rijksmonument), de school (niet voorgedragen) en het voormalige klooster met kapel (niet voorgedragen) aan de overzijde van de straat vormt het een Katholieke groep.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als vroege uiting van het Katholieke emancipatiestreven. Het heeft architectuurhistorische waarde als goed en vroeg voorbeeld van Neogotiek. Het heeft ensemblewaarde vanwege de functionele samenhang met de kerk, die bescherming geniet als rijksmonument. Het complex is bijzonder gaaf bewaard gebleven, met name de zeldzame raambeschildering en de oorspronkelijke elementen, en is betrekkelijk zeldzaam als voorbeeld van een Neogotische pastorie.