520591 - Complex Kloosterstraat
Kloosterstraat 2, 5386 AS te Geffen

De Neogotische PASTORIE uit 1856 ligt ten oosten van de kerk.

Omschrijving.

Het gebouw van twee bouwlagen onder schilddak met geprofileerde daklijst heeft een vierkant grondplan en telt zowel in de lengte- als de breedterichting drie traveeën. Het heeft een aanbouw aan de achterzijde en een recente aanbouw aan de westgevel. Het is opgetrokken uit machinale baksteen met enkele natuurstenen elementen en gestucte ornamenten. Het schilddak is gelegd met gesmoorde Tuile du Nord-pannen. Een tweetal achthoekige schoorstenen van gestuct metselwerk steekt uit de nok van het dak omhoog. De zuid-, west- en oostgevel kennen een risalerende middentravee die doorloopt tot boven de dakrand en eindigt in een spitse tuitgevel. Alle vier de hoekpilasters zijn per verdieping voorzien van Neogotische gestucte lijsten en driepassen. Dit met uitzondering van de noordoostelijke hoekpilaster, waar de lijsten ontbreken ter hoogte van de benedenverdieping; vermoedelijk vanwege een vroegere aanbouw. Licht geornamenteerde muurankers bevinden zich zowel ter hoogte van de eerste verdieping als ter hoogte van de zolderverdieping. Rondom is een gestucte geprofileerde plint aangebracht. Alle vensters bestaan uit Tudorboogvensters, waarboven gestucte wenkbrauwbogen zijn aangebracht. De onderdorpels zijn van natuursteen. De ijzeren kozijnen met klapramen, die na de Tweede Wereldoorlog zijn geplaatst, volgen de oorspronkelijke houten roedenverdeling. Alleen in het trappenhuis is nog een oorspronkelijk houten kozijn aanwezig. Een tweetal geschilderde schijnramen bevindt zich in de noordgevel. De meest oostelijke daarvan wordt doorsneden door het zadeldak van de aanbouw. Het gedeelte dat zich onder het dak bevindt, is nog voorzien van de oorspronkelijke beschildering met gordijnen en kwastjes. Een tweetal vensters in de westgevel op de eerste verdieping is geblindeerd. De voordeur, bestaande uit een houten paneeldeur onder een vierdelig bovenlicht met gestucte wenkbrauwboog, bevindt zich centraal in de oostgevel en wordt via een drietal treden bereikt. Het bovenlicht is met glas-in-loodramen gevuld. De buitendeur in de westgevel, die in het interieur onder het trappenhuis uitkomt, ligt ter hoogte van het maaiveld en gaf vroeger toegang tot de (inmiddels geamoveerde) gang naar het kerkgebouw. Deze deur grenst nu aan de aanbouw van 1997, die buiten de bescherming valt. De achterdeur heeft een bovenlicht onder Tudorboog, bezet met een glas-in-loodraam.

De indeling van het interieur, zowel op de begane grond als op de verdieping en zolder, is ongewijzigd. Het trappenhuis met eikenhouten trap en balustrade is nog oorspronkelijk. In de gang liggen natuurstenen plavuizen in zand. De plafonds in de gang zijn nog voorzien van Neogotisch stucwerk. Hetzelfde geldt voor de plafonds in de achter- en een voorkamer alsmede in een achterkamer op de verdieping. De Neogotische paneeldeuren zijn gezet in deurposten met afgeronde hoeken. De noordoost hoek van het gebouw is onderkelderd. De kelder bezit twee kruisende tongewelven en een waterput. De keldervloeren zijn gelegd met keramische plavuizen in zand. In de kelder bevindt zich een waterput.

Op de grote open zolder zijn de oorspronkelijke dakspanten deels voorzien van pen-gatverbindingen en deels met spijkers verbonden. De eenlaags aanbouw onder zadeldak aan de achterzijde heeft vermoedelijk een oudere oorsprong dan de pastorie, maar dateert in zijn huidige verschijningsvorm in Traditioneel-ambachtelijke stijl uit het interbellum. Het gebouwtje is opgetrokken uit machinale baksteen en het dak is belegd met Tuile du Nord-pannen. In de langsgevel is een viertal rechtgesloten vensters geplaatst met tweedelige houten ramen onder vierruits bovenlichten. Alle ramen zijn van luiken voorzien. In de dwarsgevel die langs de pastorie uitsteekt, is een enkel raam aangebracht. Uiterst rechts in de gevel is een houten deur onder segmentboog aangebracht. Centraal in de achterste zijgevel is een houten deur geplaatst onder rondboog, die aan beide zijden wordt geflankeerd door een drietal kleine rechtgesloten vensters. Op de verdieping bevindt zich een houten laaddeur onder rondboog. Op de zolder treffen we het eerder genoemde geschilderde fragment van een schijnvenster aan.

Waardering.

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als vroege uiting van het Katholieke emancipatiestreven. Het heeft architectuurhistorische waarde als goed en vroeg voorbeeld van Neogotiek. Het heeft ensemblewaarde vanwege de functionele samenhang met de kerk, die bescherming geniet als rijksmonument. Het object is bijzonder gaaf bewaard gebleven, met name de zeldzame raambeschildering en de oorspronkelijke elementen, en is betrekkelijk zeldzaam als voorbeeld van een Neogotische pastorie.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)