Inleiding

Waterleidingcomplex Evertsenstraat bestaande uit een WATERTOREN en een FILTERGEBOUW, in 1914-1915 gebouwd naar ontwerp van W. de Vrind, bouwkundig ingenieur te Den Haag en D. Drost, civiel-ingenieur te Arnhem. De uitvoering van de bouw was in handen van de Hollandsche Maatschappij tot het maken van Werken in Gewapend Beton te Den Haag. Het betrof een opdracht van de gemeente Velsen, die haar gemeentelijk waterleidingbedrijf in februari 1917 opende. De twee complexonderdelen zijn gesitueerd in een klein park te midden van een woonwijk nabij de nieuwe kern van IJmuiden. De plek is indertijd gekozen, omdat zij centraal lag tussen het westelijk van de watertoren gelegen oude deel van IJmuiden en de oostelijke uitbreiding in de richting van Velsen.

Omschrijving

Het waterleidingcomplex Evertsenstraat bestaat uit twee onderdelen: een op een heuvel midden in het park gesitueerde watertoren en circa honderd meter ten oosten hiervan een filtergebouw gelegen aan de westzijde van de Evertsenstraat. Zowel de watertoren als het filtergebouw hebben een gewapend betonskelet waarbij de openingen tussen de constructie opgevuld zijn met gecementeerd baksteenmetselwerk.

Waardering

Het waterleidingcomplex Evertsenstraat, bestaande uit een watertoren en een filtergebouw, is van algemeen belang wegens architectuurhistorische, cultuurhistorische en constructieve waarden als gaaf bewaard voorbeeld van een watertoren en filtergebouw uitgevoerd in gewapend betonskeletbouw gecombineerd met traditionele architectuurprincipes, en als kenmerkend voorbeeld van drinkwatervoorziening in de eerste kwart van de 20ste eeuw. Tevens heeft het complex en met name de watertoren situationele en stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende en historisch-functionele ligging in een klein park tussen de oude en nieuwe kern van IJmuiden.