520688 - Waterleidingcomplex Evertsenstraat
IJmuiden M 9169
Bij Evertsenstraat 2, 1972 AM te IJmuiden

Inleiding

WATERTOREN uit 1914-1915, deel uitmakend van het waterleidingcomplex Evertsenstraat. In 1953 is de toren bepleisterd.

Omschrijving

Op vierkant grondplan opgetrokken watertoren met een hoogte van 42,60 meter. De torenschacht bestaat uit een gewapend betonskelet van twaalf buitenkolommen en vier binnenkolommen, onderling op vijf niveaus verbonden door vloeren en koppelbalken. Deze constructie is gedeeltelijk in het zicht gelaten en gedeeltelijk bekleed met decoratief stucwerk. De openingen tussen de constructie zijn voorzien van gecementeerd baksteenmetselwerk, dat aan de exterieurzijde ten opzichte van de constructieve onderdelen iets terugspringt. Een uitzondering daarop vormt het onderste gedeelte van de torenschacht (tot niveau 7,50 m) waar de constructieve delen aan het exterieur niet herkenbaar zijn. De gevels van het onderste gedeelte zijn voorzien van een plint waarboven het muurvlak voor het grootste gedeelte gesloten is. Het oostelijke gevelvlak wordt onderbroken door de ingangspartij met dubbele toegangsdeur, dubbel bovenlicht en neo-klassieke omlijsting met fronton en jaartal "1915". De overige gevelvlakken hebben in het midden een opliggend vlak met bovenin een dubbel venster. Ter weerszijden van de toegangsdeur en bij de vier hoeken wordt de onderbouw verfraaid met ornament van lichtgeel terracotta. De door ver buiten het muurvlak uitstekend lijstwerk van de benedenverdieping gescheiden bovenbouw van de torenschacht heeft aan elke zijde binnen de vier kolommen van het betonskelet drie terugliggende muurvlakken. Elk vlak is vertikaal onderverdeeld in een liggend ondervlak waarin een ruitvormig sierreliëf van lichtgeel terracotta, en twee trapsgewijs verdiepte staande vlakken die beide voorzien zijn van een vierruits venster. Bovenaan wordt de schacht op alle vier hoeken verfraaid door een uitkragend ornament van oranje terracotta.

Onder de uitkraging van het reservoirgedeelte (op niveau 23,80 m) bevindt zich ter hoogte van de lekvloer een vlak met twee vensters, in het midden gescheiden door de aanzet van een vijfhoekige uitbouw met horizontale lijsten en vensters. Deze uitbouw loopt over het uitkragende reservoirggedeelte door tot aan de daklijst en bevat, uitsluitend bij de gevel aan de ingangszijde, een wenteltrap. De uitbouw aan de deze zijde is in verband hiermee hoger opgetrokken onder een afzonderlijk achtzijdig tentdak. De reservoirommanteling bevat aan de ene kant van elke uitbouw een terugliggend vlak waarin één venster, en aan de andere zijde (naast de zuidwest- of noordoosthoek) een groot uurwerk met eronder een klein balkon. Het met roodpaarse leien gedekte tentdak is voorzien van een overstek en wordt bekroond door een windwijzer in de vorm van een tweemaster. Op elk dakvlak met uitzondering van het oostelijke (vanwege de verhoogde uitbouw) staat een betonnen dakkapel waarin een liggend venster.

Het INTERIEUR verkeert nog grotendeels in de oorspronkelijke staat. Een rondgaande trap aan de vier binnenste kolommen van de torenschacht verbindt de parterre met de lekvloer. Op de torenschacht rust een cilindervormig hoogreservoir met vlakke bodem, geconstrueerd van gewapend beton. Het reservoir heeft een diameter van 9,00 m en een inhoud van 550 kubieke meter.

Waardering

De watertoren met bijbehorend interieur is van algemeen belang als historisch-functioneel hoofdonderdeel van het waterleidingcomplex Evertsenstraat; als grotendeels gaaf bewaard voorbeeld van een watertoren uit de jaren '10 van de 20ste eeuw, uitgevoerd in gewapend betonskeletbouw gecombineerd met traditionele architectuurprincipes; vanwege de industriële waarde en vanwege de ensemblewaarde in relatie met de andere onderdelen van het complex, de groenaanleg en de situering.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf

Rationalisme