Inleiding

Kerkelijk complex bestaande uit de PAROCHIEKERK H. Antonius van Padua en een PASTORIE gebouwd in 1890-1891 naar ontwerp van de Rotterdamse architect E.J. Margry binnen de Vesting Hellevoetsluis. De nieuwe kerk verving een kerk aan de Oostkade, die te klein werd als gevolg van de sterke groei van de marinehaven. De zaalkerk is gebouwd in de stijl van de Neo-Gotiek. De pastorie heeft kenmerken van de Neo-Renaissance en de Neo-Gotiek. Het ontwerp van Margry is uitgevoerd met uitzondering van de westtoren, waarvoor in de plaats een aanzienlijk kleinere toren kwam. Aanvankelijk was het complex gelegen aan een sloot met een brug voor de kerk. Na het dempen van de sloot werd de Opzoomerlaan aangelegd en het terrein voor de kerk en de pastorie heringericht. Ondanks zijn bescheiden formaat domineert de kerktoren in samenhang met de naastgelegen, in 1896 gebouwde watertoren een belangrijk deel van de oostelijke helft van Hellevoetsluis.

Omschrijving

Kerk en pastorie zijn gesitueerd op een rechthoekig terrein aan de oostzijde van de Opzoomerlaan. De kerk beslaat de zuidelijke helft van het terrein en grenst aan de achterzijde vrijwel direct aan het dijklichaam dat rondom de vesting Hellevoetsluis is gelegen. Ten noorden van de kerk is iets teruggelegen de pastorie gebouwd. De pastorie en de kerk zijn met elkaar verbonden door een tussenlid dat over de gehele lengte van de kerk doorloopt tot aan de sacristie. Deze sacristie bevindt zich aan de linkerzijgevel van de kerk. Achter de pastorie bevindt zich een kleine achtertuin.

Waardering

Het complex van parochiekerk en pastorie is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde.

-\tHet complex is van cultuurhistorische waarde binnen de ontwikkeling van de kerkelijke bouwkunst in Nederland en het Rooms-Katholicisme op Voorne-Putten in het bijzonder.

-\tHet complex is van architectuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van een parochiekerk met pastorie ontworpen in de voor de bouwtijd gangbare bouwstijl en vanwege de plaats in het oeuvre van een vooraanstaand architect.

-\tHet complex heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie tussen pastorie, kerk en de nabijstaande watertoren, alsmede als herkenningspunt in de oostelijke helft van de vesting.

-\tHet complex is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid.