Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
520811
Complexnummer: 
520809 - R.K. Kerk H. Antonius van Padua
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 augustus 2001
Kadaster deel/nr: 
82882/179
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zuid-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hellevoetsluis
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Hellevoetsluis
X-Y coördinaat: 
68450 - 427223

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

PASTORIE behorende tot het kerkelijke complex aan de Opzoomerlaan te Hellevoetsluis, gebouwd in 1890 naar ontwerp van de Rotterdamse architect E.J. Margry. De pastorie is in stilistisch opzicht een mengvorm van Neo-Renaissance en Neo-Gotiek. Het exterieur van de pastorie is vrijwel ongewijzigd, met uitzondering van de begane grond van de achtergevel waar de veranda is verwijderd en in het linker deel van de gevel een breed venster is geplaatst.

Omschrijving

De pastorie is opgetrokken op een vrijwel rechthoekige plattegrond en heeft twee bouwlagen en een kapverdieping onder een samengestelde kap, bestaande uit een afgeplat schilddak met twee steekkappen behorend bij de risalerende topgevel van de voorgevel en de niet risalerende topgevel van de achtergevel. De pastorie is deels onderkelderd.

De grauwe bakstenen gevels zijn gemetseld in kruisverband. De voorgevel staat boven een hardstenen plint en is verder geleed door hardstenen waterlijsten en drie gepleisterde speklagen per bouwlaag. In de voorgevel zijn rechtgesloten vensters met T-schuiframen onder korfbogen geplaatst. In de spaarvelden is baksteenornamentiek toegepast. Tevens staan in de topgevel een drielichts-venster en een houten paneeldeur met bovenlicht.

In de overige gevels staan zowel vensters met zesruits schuiframen als vensters zonder roedenverdeling in de schuiframen.

De asymmetrische voorgevel is verdeeld in een drie traveeën tellend teruggelegen gevelvlak rechts en een risalerend gevelvlak met topgevel links. Langs de hoeken zijn gevelhoge lisenen geplaatst. In de risaliet bevinden zich boven elkaar een klein segmentboogvormig keldervenster, twee T-vensters met schuiframen en in de top een drieruits venster. Het laatste venster is geplaatst op een gemetseld keperboogfries. De topgevel is voorzien van schouders en wordt bekroond door een overhoeks uitkragende toppilaster. De afdekking is van hardsteen en is voorzien van kleinere schouders halverwege.

Het terugliggende gevelvlak heeft in de linker travee de via twee kwartronde hardstenen treden bereikbare voordeur. In de tweede bouwlaag T-vensters met schuifraam. In de overige traveeën zijn in beide bouwlagen T-vensters met schuiframen geplaatst. Dit gevelvlak wordt eveneens beëindigd door een keperboogfries.

De asymmetrische achtergevel is verdeeld in een drie traveeën brede lijstgevel en een twee gevelopeningen tellende topgevel, die gemarkeerd wordt door twee lisenen. Hiertussen zijn in de eerste bouwlaag twee zesruits-vensters geplaatst, in de tweede bouwlaag zijn de balkondeuren vervangen door een venster met Frans balkon. In de topgevel bevindt zich een rechtgesloten venster met schuifraam binnen een spitsboogvormige uitsparing.

De drie linker traveeën zijn eveneens deels gewijzigd. In de twee linker traveeën is een breed samengesteld venster geplaatst. De achterdeur in de middentravee is origineel. In de tweede bouwlaag bevinden zich drie vensters.

De asymmetrische linker zijgevel is voorzien van een bakstenen plint, lisenen aan weerszijden en een baksteenfries onder de houten gootlijst op klossen. Links van het midden zijn op asymmetrische wijze rechtgesloten schuifvensters van verschillend formaat geplaatst.

De asymmetrische rechter zijgevel grenst aan de één bouwlaag hoge verbindingsgang met plat dak.

Waardering

De pastorie is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde.

- De pastorie is van cultuurhistorische waarde binnen de ontwikkeling van de kerkelijke bouwkunst in Nederland en het rooms-katholicisme op Voorne-Putten in het bijzonder.

- De pastorie is van architectuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van een pastorie in een voor de bouwtijd gangbare bouwstijl en vanwege de plaats in het oeuvre van een vooraanstaand architect.

- De pastorie heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele samenhang met de kerk en de nabijstaande watertoren, alsmede als herkenningspunt in de oostelijke helft van de vesting.

- De pastorie is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaOpzoomerlaan1103221 APBijHellevoetsluis

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieReligieuze gebouwenKerkelijke dienstwoningPastorie(F)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HellevoetsluisA1727

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Gotiekstijlzuiver
Neo-Renaissancestijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18901890exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Margry, E.J. ; Zuid-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur