Inleiding

Het WATERTORENCOMPLEX bevindt zich aan de noordelijke rand van de oude binnenstad, op het kasteelterrein van het voormalige kasteel Batestein. De voor de drinkwatervoorziening bestemde WATERTOREN is gebouwd in 1909 naar een ontwerp van ingenieur Roelof Kuipers. De bouw van de toren is uitgevoerd door de N.V. Koninklijke Rotterdamsche Betonijzer-Maatschappij, v/h van Waning en Co.. Het betreft een 26.30 meter hoge watertoren met een betonskelet. Het reservoir is een vrij gangbaar, eveneens betonnen vlakbodemreservoir met een inhoud van 100 m3.. De toren wordt vergezeld door een klein FILTERGEBOUW en een later bijgebouwde, niet onder de bescherming van rijkswege vallende werkplaats. Deze bijgebouwen zijn evenals de toren niet meer als zodanig in gebruik.

Omschrijving

De in wit geschilderd beton opgetrokken toren staat boven een als fitterswerkplaats gebouwde onderbouw en een kelder die als machinekamer was ingericht. Het kleine, aan de weg staande filtergebouw is opgetrokken in schone baksteen.

Waardering

Het watertorencomplex is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische, de stedebouwkundige/ensemblewaarde, de gaafheid en de zeldzaamheid:

- als een bijzondere uitdrukking van de geschiedenis van de drinkwatervoorziening in Nederland in het algemeen en van die in de regio in het bijzonder.

- vanwege de karakteristieke, aan de functie gerelateerde vormgeving, vanwege de bouwtechnische kwaliteiten en het materiaalgebruik en omdat het de oudste nog bestaande watertoren met open draagconstructie in Nederland is.

- vanwege de bijzondere betekenis als herkennings- en oriëntatiepunt en is als zodanig ook van belang voor het silhouet van het dorp.

- vanwege de herkenbaarheid en vanwege de grote mate van gaafheid.

- vanwege de toegepaste materialen en de gebruikte constructiemethode.