Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520863
Complexnummer
520861 - Watertorencomplex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82671/19
Kadastrale aanduiding
Vianen A 3008
Bij Hofplein 9, 4132 VK te Vianen

Omschrijving

Inleiding

Bij het watertorencomplex hoort een klein FILTERGEBOUW in Ambachtelijk-traditionele bouwstijl, die evenals de toren niet meer als zodanig in gebruik is.

Omschrijving

Evenwijdig aan de straat staand, vanuit een rechthoekige plattegrond in baksteen opgetrokken pand onder een met gesmoorde bouletpannen gedekt schilddak, waarvan de gootlijsten rusten op houten klampen. De gevelopeningen zijn recht gesloten en hebben een rand van geschulpt loodbeslag op de bovendorpel van de kozijnen en bevatten alle een segmentvormige ontlastingsboog met baksteenmozaïekje in de boogtrommel en een gemetselde onderdorpel.

De zuidelijke, aan de straat staande langsgevel is blind. De kopgevel aan oostzijde bevat een rechtgesloten venster met zesruits raam. De naar de watertoren gerichte langsgevel heeft een symmetrische indeling met in het midden een dubbele paneeldeur onder een segmentboogvormige ontlastingsboog met baksteenmozaïekje in de boogtrommel en aan weerszijden een zesruits venster als die in de oostelijke kopgevel. Een identiek venster bevindt zich in de westelijke kopgevel.

Het inwendige van het filtergebouw bevat nauwelijks monumentale onderdelen en is derhalve voor de bescherming van rijkswege van ondergeschikt belang. De kap is geheel van hout en de vrij diepe kelder bevat nog de twee oorspronkelijke filterinstallaties.

Waardering

Het filtergebouw is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische, de ensemblewaarde en gaafheid:

- vanwege de relatie met de watertoren die een bijzondere uitdrukking is van de geschiedenis van de drinkwatervoorziening in Nederland.

- als onderdeel van de oudste nog bestaande watertoren van dit type in Nederland.

- als onderdeel van een bijzonder complex.

- vanwege de herkenbaarheid en vanwege de grote mate van gaafheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520861. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1909
1909
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
stijlzuiver