Complexomschrijving

Inleiding

COMPLEX bestaande uit een WOONHUIS, genaamd `Robbedoes', met HOOFDSCHUUR met ingebouwde DIENSTWONING en aangebouwde BIJSCHUUR en PAKHUIS en vrijstaande STOOKHUT. De woning is gebouwd in 1929-30 als huwelijkscadeau in opdracht van G. Luinge en G. M. Weissenbeck (Oostenrijk) in Interbellum-architectuur. Het ontwerp is mede van de hand van de opdrachtgeefster. De schuur met dienstwoning stamt uit 1931. Het tuinhuisje, gelegen links van het woonhuis, hoort oorspronkelijk niet bij deze boerderij en verkeert in een slechte bouwkundige staat. Het tuinhuisje komt samen met de nieuwe garage, gelegen rechts van het woonhuis, niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking.

Het complex is gelegen aan de doorgaande weg van Zuidbroek. Het woonhuis ligt aan de linkerzijde met rechts daarvan de schuur met dienstwoning. De stookhut ligt aan de rechterzijde van de schuur.

Waardering

Woonhuis met aangebouwd schuurtje, hoofdschuur met ingebouwde dienstwoning en aangebouwde bijschuur en pakhuis en vrijstaande stookhut van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een boerderijcomplex uit de jaren dertig van de twintigste eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de opvallende vormgeving van zowel het woonhuis als de schuur

- vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van het complex en de samenstellende onderdelen