Zuidbroek F 1913
Uiterburen 43, 9636 EC te Zuidbroek

HOOFDSCHUUR met ingebouwde DIENSTWONING en aangebouwde BIJSCHUUR en PAKHUIS uit 1931.

De HOOFDSCHUUR met ingebouwde DIENSTWONING op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een trasraam van gesinterde baksteen en wordt gedekt door een wolfdak waarop niet-originele pannen; houten goot aan zowel de voor- als achterzijde, mastgoot aan zowel de noord- als zuidzijde; in voor- en achtergevel vlechtwerk van gesinterde baksteen; links twee hoge gemetselde schoorstenen; vensters onder een gesinterde bakstenen rollaag.

In de voorgevel (oostzijde) een samengesteld driedelig H-venster, twee samengestelde tweedelige H-vensters, een tweedelig keldervenster, getoogde dubbele opgeklampte houten schuurdeuren en drie samengestelde tweedelige vensters met bakstenen stijlen.

In de zuidgevel een samengesteld driedelig H-venster, een houten paneeldeur waarin glas waarvoor een stoep, een samengesteld tweedelig H-venster, een liggend tweedelig venster en een klein venster. In het schuurgedeelte tien samengestelde tweedelige stalen H-vensters met bakstenen stijlen en een houten schuurdeur.

In de achtergevel (westzijde) aan de linkerzijde een niet-originele schuurdeur, centraal zes samengestelde tweedelige dichtgezette venters met bakstenen stijlen en aan de rechterzijde een getoogde dubbele schuurdeur.

In de noordgevel drie samengestelde tweedelige stalen H-vensters met bakstenen stijlen. Aan deze zijde is de bijschuur met centraal een pakhuisje aangebouwd.

Het voorste gedeelte van de BIJSCHUUR is opgetrokken in rode baksteen en wordt gedekt door een zadeldak waarop grijze Hollandse pannen; niet-originele windveren. Het achterste gedeelte is opnieuw opgetrokken en verlaagd; op het dak niet-originele platen.

In de voorgevel (oostzijde) centraal een opgeklampte houten deur met aan weerszijden een getoogd liggend zesruits venster onder rollaag. De achtergevel (westzijde) is opnieuw opgetrokken. In het voorste gedeelte van de noordzijde twee luiken. In het achterste gedeelte vijf getoogde liggende vensters met decoratieve ijzeren roedenverdeling.

Het PAKHUIS, gelegen tussen het voorste en achterste deel van de bijschuur, telt twee verdiepingen, is opgetrokken in rode baksteen en wordt gedekt door een zadeldak waarop niet-originele platen; niet-originele windveren.

In zowel de voor- (oostzijde) als achtergevel (westzijde) een samengesteld tweedelig H-venster met bakstenen stijl en een H-venster. In de noordgevel zes samengestelde tweedelige H-vensters met bakstenen stijlen.

Waardering

Hoofdschuur met ingebouwde dienstwoning en aangebouwde bijschuur en pakhuis van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een hoofdschuur met ingebouwde dienstwoning en aangebouwde bijschuur en pakhuis uit 1931 in de provincie Groningen

- vanwege de redelijke mate van gaafheid

- vanwege de opvallende vormgeving

- vanwege de typologische zeldzaamheid van schuur met dienstwoning, bijschuur en pakhuis

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de woning

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M) ingebouwde dienstwoning en aangebouwde bijschuur