Nieuwe Pekela, J. Oldenburgerstraat E110 "Volharding"

Objectomschrijving

Inleiding

LANDBOUWSCHUUR met ingebouwde ARBEIDERSWONING, genaamd "Volharding", gebouwd in 1924 in opdracht van de heer A. Veldkamp. Uitvoerders waren Stutvoet en Stam uit Nieuwe en Oude Pekela. In hetzelfde jaar gaf de heer Veldkamp ook opdracht om er een kleine vrijstaande SCHUUR bij te bouwen in afbraakmaterialen. Sinds de bouw is er vrijwel niets meer aan het complex gewijzigd. De piepkleine arbeiderswoning in de landbouwschuur staat nu leeg.

Het complex, opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant, is iets teruggerooid gelegen aan de stille kant van het Pekelderhoofddiep. Rechts van de landbouwschuur twee geknotte leilinden die het woongedeelte markeren. Een haag scheidt de voortuin van de openbare weg.

Waardering

Landbouwschuur met woning en vrijstaande schuur van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een complex bestaande uit een landbouwschuur met arbeiderswoning en vrijstaande schuur uit 1924

- vanwege de sobere, verzorgde vormgeving

- vanwege de hoge mate van gaafheid van beide onderdelen