Nieuwe Pekela I 906
Jan Oldenburgerstraat E 110, 9663 RW te Nieuwe Pekela

Omschrijving

LANDBOUWSCHUUR (1924) met ingebouwde WONING opgetrokken in een rode baksteen op een trasraam van rode klinkers, afgezet met een rollaag. Het zadeldak tussen twee uitkragende tuitgevels met gemetselde afdekrand met muizentand, is gedekt met een grijze muldenpan.

In de voorgevel (noordwest) licht getoogde dubbele deeldeuren, twee ijzeren achtruits schuurvensters, twee H-vensters met bovenlichten met roedenverdeling en een keldervenster met houten luik, alle onder een rollaag met muizetand; in de topgevel twee ijzeren achtruits- en een ijzeren vijftienruitsvenster onder een rollaag met muizentand, een gepleisterde vlak binnen een rollaag met in gepleisterde letters "VOLHARDING" erop, en in de top een ovalen ijzeren roosvenster.

De zuidwestgevel met gemetseld fries met muizentand en twee krimpen met uitkraging, heeft twee H-vensters met bovenlicht met roedenverdeling onder een rollaag met muizentand; in de eerste krimp aan de noordwestzijde een staand venster (oorspronkelijk met bovenlicht met roedenverdeling) en aan de zuidwestzijde een staand venster (oorspronkelijk zesruits), een deuropening (oorspronkelijk met opgeklampte deur) met betonnen stoep en een w.c.venster, alle met rollaag met muizentand. De tweede krimp heeft een bakgoot en een muizetandfries, en acht getoogde ijzeren schuurvensters met decoratieve roedenverdeling onder een halfsteens segmentboog.

In de deels uit hergebruikte baksteen opgemetselde achtergevel (zuidoost) een opgeklampte schuurdeur met drieruits bovenlicht en rollaag, licht getoogde dubbele deeldeuren en zeven getoogde ijzeren schuurvensters met decoratieve roedenverdeling en halfsteens segmentboog. In de noordoostgevel met decoratieve gootlijst en muizetandfries, zes ijzeren getoogde schuurvensters met decoratieve roedenverdeling en halfsteens segmentboog.

Het INTERIEUR valt buiten de bescherming van rijkswege.

Waardering

Landbouwschuur met arbeiderswoning van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een landbouwschuur met arbeiderswoning uit 1924

- vanwege de sobere, doch verzorgde vormgeving