Inleiding.

Complex "Mariënhof", VILLA met THEEHUIS in de stijlvormen van het Traditionalisme en Rationalisme uit 1916-18, naar ontwerp van architect J.W. Hanrath (Hilversum) en gelegen in een LANDSCHAPPELIJKE TUIN gerealiseerd naar ontwerp van L.A. Springer (Haarlem). Het complex bestaat uit drie onderdelen: de villa (I), HET theehuis (II) en de tuin (III). De villa is gebouwd voor de fabrikantenfamilie Jos Janssen - Verhulst. Zij was eigenaar van de in 1996 gesloopte textielververij "de Regenboog" naast de watertoren aan de Bredaseweg. "Mariënhof" staat aan de noordkant van de lintbebouwde onder Willem I aangelegde weg tussen Breda en Tilburg in een omgeving met villa's, omgeven door grote landschapstuinen.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een culturele en sociaal-economische ontwikkeling, met name de stichting van buitenplaatsen aan de uitvalswegen van de industriesteden. Het is van belang als bijzondere uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling. Het complex heeft architectuurhistorische waarden vanwege de verfijnde detaillering, het is van bijzonder belang in het oeuvre van J.W. Hanrath en L.A. Springer. Het complex heeft ensemblewaarden wegens samenhang van de bebouwing met de inrichting van de landschappelijke tuin. Het complex is van belang wegens de architectonische gaafheid van ex- en interieur; het is van belang wegens de hoogwaardige architectonische kwaliteit van de samenstellende onderdelen. Het complex is van belang vanwege de architectuurhistorische, bouwtechnische, typologische zeldzaamheid.