Inleiding

Kloostercomplex gebouwd voor de zusters Ursulinen. Het complex, gebouwd in Neogotische stijl naar ontwerp van architect W.J.A. Bouwman bestaat uit een KAPEL uit 1903 en een SCHOOL uit 1907. Het klooster zelf is in de jaren tachtig gesloopt.

Omschrijving

Het schoolgebouw (I) bevindt zich aan de Dionysiusstraat, in de rooilijn. Aan de linkerkant wordt het gebouw begrensd door nieuwbouw die de hoek omgaat, in de Elzenstraat. Daarachter strekt zich een voormalige kloostertuin uit. Hierin staat de kapel, Elzenstraat 140 (II).

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een geestelijke en sociale ontwikkeling, namelijk de zorg voor caritas en onderwijs door congregaties en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het congregatieklooster. Het complex is van architectuurhistorisch belang wegens de sobere maar verzorgde vormgeving, materiaalgebruik en ornamentiek. Het geheel is van belang wegens de gaafheid.