Tilburg P 8035
Tilburg P 8035
Dionysiusstraat 2 01, 5038 GX te Tilburg
Dionysiusstraat 2 02, 5038 GX te Tilburg
Dionysiusstraat 2, 5038 GX te Tilburg

SCHOOL, gebouwd in 1907 in Neogotische stijl naar een ontwerp van architect W.J.A. Bouwman.

Omschrijving

Het bakstenen gebouw is twee lagen hoog en heeft een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak, gedekt met leien. De nok loopt evenwijdig aan de straat en heeft aan de voorzijde een steile kant, de achterkant heeft een flauwe dakhelling. In het dakvlak zijn dakkapelletjes, voorzien van leien wolfdakjes met piron, geplaatst.

De voorgevel is voorzien van een iets uitstekende plint, afgewerkt met een hardstenen geprofileerde band en geglazuurde, geprofileerde bakstenen. In het midden is de gevel van een brede topgevel voorzien. Nabij de eindtraveeën bevinden zich kleinere topgevels.

De begane grond heeft een dubbele houten opgeklampte deur, voorzien van zwaar smeedijzeren hang- en sluitwerk onder de linkertopgevel. Erboven is een triplet, voorzien van glas-in-lood met bloemmotieven aangebracht. Het geheel bevindt zich in een spitsboogomlijsting van geglazuurde geprofileerde baksteen. Het boogveld is gevuld met geglazuurde tegels. Boven de deur een samengesteld glas-in-lood raam en in de topgevel een lege nis met natuurstenen console en baldakijn. Links van de deur bevindt zich zowel op de begane grond als op de verdieping een achtruitsraam onder spitsboog. De boogvelden zijn betegeld en voorzien van schijntraceringen. Rechts van de deur zijn drie ramen in dezelfde vormgeving geplaatst. Het gedeelte rechts daarvan is voorzien van een breed raam, op begane grond en verdieping, onder spitsboog met betegeld boogveld. Aan weerszijden is een smal glas-in-loodraam geplaatst. De ramen zijn allen omlijst met geglazuurde geprofileerde baksteen. In de topgevel bevinden zich drie staande ramen. Daarnaast, in het rechtergedeelte van de voorgevel zijn weer drie achtruitsramen als eerder beschreven aangebracht.

Onder de ramen van de begane grond is een doorlopende natuurstenen waterlijst aangebracht. Op de verdieping is onder de ramen een verspringende lijst van geprofileerde baksteen en natuursteen bevestigd. Het dak is voorzien van een gootlijst op klossen. Eronder bevindt zich een tandlijst van geglazuurde geprofileerde steen. In de gevel zijn smeedijzeren sierankers verwerkt. De rechterzijgevel heeft aan de voorzijde een getoogde poort met een spitsboogvormig bovenlicht. Het bovenlicht heeft gele geprofileerde bakstenen traceringen en is gevuld met glas-in-lood. Op de verdieping is een nieuwe nooddeur aangebracht met metalen trap naar beneden. Aan de achterzijde is de gevel voorzien van een hoekliseen.

Tegen de achtergevel zijn rechthoekige uitbouwen onder plat dak, op de hoogte van de topgevels aan de voorzijde, geplaatst. Hierin zijn smalle staande ramen aangebracht. Tussen de uitbouwen, in de gevel spitsboogramen met samengestelde kozijnen. Een lijst loopt onder de ramen van de verdieping door. Onder de ramen op de begane grond is een hardstenen waterlijst gemaakt in combinatie met geprofileerde bakstenen. De linkerzijgevel bestaat uit nieuw metselwerk. Er is een nieuwbouwblok tegen aan gezet. Voor de opgeklampte deur is een hardstenen trapje.

In het interieur is de oorspronkelijke indeling gehandhaafd. Aan de straatzijde is een lange gang, daarachter liggen de vertrekken. In het midden een trappenhuis.

Waardering

De school is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een geestelijke en sociale ontwikkeling, namelijk de zorg voor caritas en onderwijs door congregaties en tevens als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de door religieuzen geleide school. Het complex is van architectuurhistorisch belang wegens de sobere maar verzorgde vormgeving, materiaalgebruik en ornamentiek. Het gebouw is van belang wegens de gaafheid van het exterieur en heeft ensemblewaarde als essentieel deel van het geheel van school en kapel in de voormalige kloostertuin.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw Katholieke school

Bouwman, W.J.A. ; Noord-Brabant