Inleiding

Het blok van negen WOONHUIZEN MET WINKEL en een WERKPLAATS is gelegen aan de Korvelseweg en de Korveldwarsstraat. De panden aan de Korvelseweg 90-92 zijn gebouwd in 1878 door J.C. van Beurden als winkel met woonhuis. De beide huizen nummer 94-96 zijn vrijwel tegelijkertijd gebouwd als huurwoningen. Haaks daarop werd in 1917 het blok WOONHUIZEN MET SMEDERIJ aan de Korveldwarsstraat 3-13 gebouwd. Dit blok werd eveneens door de familie Van Beurden gebouwd. Nummer 3 herbergt de smederij en de andere panden werden eveneens gebouwd als huurwoningen. Via de diverse achterbouwen zijn Korveldwarsstraat 3 en Korvelseweg 90 onderling verbonden. Het grote open terrein dat door de haak van de bebouwing wordt gevormd is grotendeels in gebruik als opslagplaats en werkruimte van de smederij. De woonhuizen hebben kleine afgeschermde plaatsen.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de groei van de nijverheid en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van woningen met werkplaats. Het geheel is architectuurhistorisch belangrijk vanwege de gaafheid van het ex- en deels van het interieur. Het heeft ensemblewaarde vanwege de bijzondere samenhang tussen delen van het complex. Als geheel is het belangrijk vanwege typologische en functionele zeldzaamheid.