521074 - Complex Korvelseweg/Korveldwarsstr.
Tilburg Q 8066
Korveldwarsstraat 7, 5025 JA te Tilburg
Korveldwarsstraat 9, 5025 JA te Tilburg
Korveldwarsstraat 11, 5025 JA te Tilburg
Korveldwarsstraat 13, 5025 JA te Tilburg

Inleiding

Het BLOK van vijf WOONHUIZEN MET SMEDERIJ werd gebouwd in 1917 in opdracht van de heer Van Beurden als combinatie van eigen smederij met huurwoningen. Rond 1980 werden de woningen inwendig verbouwd en van een dakkapel voorzien.

Omschrijving

Het eenlaagse blok heeft een rechthoekige plattegrond en een mansardekap met een voorschild waarop leien in Maasdekking met sierpatronen en daarboven zwarte kruispannen. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen met een gepleisterde plint en gekrulde smeedijzeren sierankers. Horizontale geleding vindt plaats door decoratieve verwerking van de gepleisterde speklagen, de sierband onder de hardstenen vensterdorpels en in het fries. De vensters en deuren wisselen elkaar ritmisch af. Elk pand heeft een raam en een deur, maar nummer 13 bezit twee ramen waartussen de voordeur is geplaatst. De hoge paneeldeuren van de woningen zijn voorzien van kussenpanelen, koperen brievenbussen, duwstangen en trekbellen. Net als de schuifvensters hebben de deuren een achtruits bovenlicht met groen glas. Hier boven een latei met cirkel-streep decoratie, een segmentboog van gele baksteen met rode bakstenen vulling. Het hoekhuis op nummer 13 heeft een afgeschuinde hoek met een topgeveltje. De smederij bezit dubbele houten deuren met diagonale sierpanelen en ramen met kleine roeden, onder een stalen latei met rozetten en Jugendstil decoratie op de hoeken. Hierboven de naam: "Metaalbewerking J.C. van Beurden & Zn." De smalle ramen aan weerskanten hebben een ongedeeld bovenlicht. De gootlijst rust op gesneden houten klosjes. De smederij bezit nog de oorspronkelijke dakkapel met drieruits bovenlicht onder een lessenaarsdak. De andere panden hebben een grotere dakkapel onder plat dak. De rechterzijgevel bezit op de begane grond drie ramen onder segmentboog, tussen rechte steekankers. Daar boven een hijsluik; de ijzeren hijsbalk is recent verdwenen. In de nok een ijzeren rondraam met vierpasverdeling. De linkerzijgevel is blind.

De achtergevels worden gedomineerd door drie grote aanbouwen. Bij de smederij is dat een aanbouw onder zadeldak met opnieuw verbeterde Hollandse dakpannen. Achter de woonhuizen zijn dat, gekoppeld per twee huizen, een aanbouw onder zadeldak met zwarte kruispannen. Deze dateren uit de bouwtijd in tegenstelling tot de grote dakkapellen die zich over de gehele breedte van de kap uitstrekken.

Het interieur van de woningen is geheel vernieuwd. De smederij heeft nog vrijwel geheel de oorspronkelijke inrichting en indeling met onder meer een smidsvuur met ijzeren schouw. Op de grond liggen kopse blokjes hout in vlechtpatroon.

Waardering

Het blok woonhuizen met smederij is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk groei van de nijverheid en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van woningen met werkplaats. De groep is architectuurhistorisch belangrijk vanwege de gaafheid van het ex- en deels van het interieur. Als geheel is het belangrijk vanwege typologische en functionele zeldzaamheid.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Blok van 5 woonhuizen met smederij (bij nr. 3)