Inleiding.

Het complex bestaat uit het capucijnenKLOOSTER op nummer 165 (1) en de bijbehorende KERK op nummer 167 (2). Los van dit als één geheel opgezette gedeelte staan de aaneengebouwde WERKHUIZEN (3). Het klooster is in 1880-1882 gebouwd in de sobere stijl, de capucijnen eigen. Hiervoor werd een eigen architect aangetrokken, Broeder Valenus van Deurne. In 1937 werd er een extra etage toegevoegd, waarbij de oude kap is opgevijzeld. Het interieur van het klooster werd in 1983 gewijzigd. De Neo-barokke kerk werd eveneens in 1880-1882 gebouwd door Valenus van Deurne. Deze was behalve kapel voor de kloosterlingen broeders ook een hulpkerk.

De bijbehorende ommuurde moestuin is thans omgevormd tot park met hoge coniferen. De werkhuizen, waarin onder meer een brouwerij was ondergebracht, werden eveneens gebouwd in 1882. Deze zijn nu in gebruik als timmerwerkplaats en fietsenstalling.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de bloei van orden en congregaties in de negentiende eeuw en is tevens van belang als voorbeeld van de laat-negentiende-eeuwse herschepping van het aloude capucijner kloostertype. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de stijl, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek, toegepast binnen de uiterst eenvoudige, traditionale vormencanon van de capucijnerorde. Het heeft ensemblewaarden vanwege de samenhang van klooster en economiegebouwen. Het is tevens van belang in samenhang met de gaafheid van de stedelijke omgeving.