Inleiding

COMPLEX van voormalig WOONHUIS met KANTOOR, later BANKGEBOUW uit 1883 in Eclectische stijl voor de Tilburgse lakenfabrikant Johannes Diepen naar ontwerp van de Tilburgse architect W.F.J.H. Bouman. Het complex bestaat uit twee onderdelen: woonhuis annex bankgebouw (I) en koetshuis annex paardenstal (II). In het complex is de Nederlandse Bank gehuisvest geweest. De lakenfabrikant en later diens echtgenote Anna Thissen waren correspondent voor die bank. Na 1908 doet het dienst als bankgebouw, eerst voor de NV Credietvereniging Amsterdam en later voor Van Lanschot Bankiers. Het woonhuis bevindt zich op de kop van de Poststraat op een vrijwel rechthoekig perceel, dat aan de zuidkant grenst aan de Fabriekstraat. De voor- of oostgevel staan aan de Stationsstraat en de linkerzijgevel in de Fabriekstraat. Het vrijstaande koetshuis staat op het achterterrein aan de Fabriekstraat.

Rond 1994 is direct achter het woonhuis (serre), gescheiden door een patio, het complex uitgebreid met een kantoorgebouw. Deze uitbreiding valt buiten de bescherming.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de bouw van rijk gedetailleerde fabrikantenwoningen en kantoren binnen de bestaande stedelijke structuur en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het woonhuis en de kantorenbouw. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de stijl en de detaillering en als voorbeeld van het werk van de architect. Het complex is belangrijk vanwege de gaafheid van het ex- en interieur en heeft ensemblewaarde als onderdeel van een stadsbeeld dat zich kenmerkt door de structurele en visuele gaafheid.