Inleiding.

Rooms Katholiek complex van de KERK van de Heilige Theresia (I) en PASTORIE (II). Gebouwd naar ontwerp van H.W. Valk en C.W. van den Beld in 1929. De gebouwen zijn uitgevoerd in een traditionele bouwtrant, waarbij de kerk op Expressionistische wijze motieven uit de Romaanse en Gotische stijl combineert. Rond 1998 is het geheel verbouwd tot zes woningen.

Omschrijving

Het terrein waarop de kerk en pastorie zijn gebouwd wordt aan drie kanten begrensd door straten. De kerk neemt een groot deel van het terrein in beslag en staat met het front aan het Theresiaplein. De pastorie staat rechts van de kerk en is iets verder naar voren gebouwd.

Waardering

Het complex is van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarden. Het complex heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in een Brabantse industriestad. Het is een voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de volkskerk. Het geheel is van architectuurhistorisch belang vanwege vormgeving, detaillering en materiaalgebruik. Het neemt een belangrijke plaats in in het oeuvre van de architect, als vroeg voorbeeld van zijn ideale Christocentrische kruiskerk. Het geheel heeft ensemblewaarden als dominerend element in een stadswijk van het Interbellum. De kerk en pastorie zijn van belang vanwege de uitwendige gaafheid.