Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
521113
Complexnummer
521111 - Complex Theresiaplein
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82690/18
Kadastrale aanduiding
Tilburg N 17624
Theresiaplein 2, 5041 BJ te Tilburg

Omschrijving

Inleiding

PASTORIE gebouwd omstreeks 1930 naar ontwerp van H.W. Valk en C.W. van den Beld in 1929. Het gebouw is uitgevoerd in een traditionele bouwtrant. Bij de verbouwing tot woonruimte rond 1998 is het gebouw niet wezenlijk van karakter veranderd.

Omschrijving

Tweelaags bakstenen herenhuis op een rechthoekige plattegrond onder een ingeknikt schilddak, gedekt met leien. Het dak met de nok evenwijdig aan het plein is voorzien van een forse overstek. De voorgevel staat haaks op het Theresiaplein. In het verlengde hiervan staat een tweelaagse bouwmassa op een rechthoekige plattegrond maar smaller dan die van de hoofdmassa. Het ingeknikte schilddak met overstek heeft de nok evenwijdig aan de voorgevel. De ingang bestaat uit een rondboogdeur in zandstenen omlijsting. De omlijsting loopt door tot aan de goot. Op verdiepingshoogte is in een nis een beeld geplaatst. Boven de rechthoekige ramen zijn wenkbrauwbogen aangebracht. De zijgevel aan het Theresiaplein heeft een rechthoekige éénlaagse uitbouw. Erboven is een balkon met bakstenen borstwering.

In het dakvlak zijn dakkapelletjes met zadeldaken geplaatst. Achter de aanbouw is een gang die de pastorie met de kerk verbindt.

Waardering

De pastorie is van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarden. De pastorie heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in een Brabantse industriestad en heeft betekenis voor de typologische ontwikkeling van de pastorie. Het gebouw is van architectuurhistorisch belang vanwege vormgeving, detaillering en materiaalgebruik en vanwege de plaats in het werk van de architecten. De pastorie is van belang vanwege de gaafheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521111. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1930
1930
globaal
verbouwing
1998
1998
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Beld van den, C.M.B. ; Noord-Brabant
architect / bouwkundige / constructeur
Valk, H.W. ; Noord-Brabant
architect / bouwkundige / constructeur