Inleiding

Complex van een dubbel WOONHUIS uit 1843 en 1905. Het complex bestaat uit twee woonhuizen (1) en de achterliggende schuur uit 1843 (2). Beide woonhuizen, no. 34 uit 1843 en no. 35 uit 1905, hebben een doorlopend zadeldak. Het eerste huis is gebouwd voor een landbouwer-voerman, J. van Roessel. De achtergevel werd in 1911 verhoogd met een verdieping. De voortuinen werden in 1928 afgeschermd door een hek naar ontwerp van F.C. de Beer.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling in het zuiden van Nederland, het is van belang als een der laatste voorbeelden van de ontwikkeling van eenlaags woningen voor tot welstand komende notabelen in de 19de eeuw. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de continuïteit van de bouwgeschiedenis. Het heeft ensemblewaarde als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van nationaal belang is. Het complex is belangrijk vanwege gaafheid van in- en exterieur en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving.