Inleiding

KERKCOMPLEX bestaande uit de R.K. Antonius van Paduakerk (1) en de bijbehorende PASTORIE (2). Beide zijn gebouwd in 1911-1913 naar ontwerp van architect A. Margry en vertonen zowel Neoromaanse als Neobyzantijnse stijlkenmerken. De kerk is één van de Antoniuskerken die Margry in opdracht van de Rotterdamse havenbaron J. Grewen bouwde. Dit gebouw is aan een ovaal plein gesitueerd, waarop diverse straten uitkomen. Ook voor de Hoefstraat is het een beeldbepalend pand.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het vertegenwoordigt een cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een geestelijke en sociaal-economische ontwikkeling, in het bijzonder de bouw van nieuwe kerken na 1900 in het oude patroon van wegen en straten, het is tevens van belang als voorbeeld van de wijze waarop de kerkelijke architectuur in het Bossche bisdom door particulier mecenaat een belangrijke impuls onderging, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de volkskerk. Het complex is van architectuurhistorisch belang vanwege de stijl en de plaats in het werk van de architect, waarin de architect voor het eerst nieuwe motieven toepast om een breuk te bewerkstelligen met de Neo-Gotiek. De waarde is ook gelegen in het materiaalgebruik en de ornamentiek, in het bijzonder in de rijke decoratie van het interieur met de zeer bijzondere glaskoepel in de viering. Het pand heeft bijzondere betekenis vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van de stad. Het complex is waardevol vanwege de gaafheid van het in- en exterieur en als zodanig uiterst zeldzaam.