521147 - Kerk/pastorie
Hoefstraat 201, 5014 NL te Tilburg

Inleiding

De PASTORIE van de R.K. Antonius van Paduakerk is eveneens gebouwd in 1911-1913 naar ontwerp van architect A. Margry in een sobere trant met motieven van de Overgangsstijl. De bijbehorende kerk is één van de eerste die Margry in opdracht van de Rotterdamse havenbaron J. Grewen in het Bossche bisdom bouwde. Het gebouw is links van de kerk aan een ovalen plein gesitueerd, waarop diverse straten uitkomen.

Omschrijving

De pastorie is opgetrokken uit bruinrode machinale baksteen met speklagen en siermotieven in gele baksteen. Het tweelaagse blokvormige huis heeft een afgeplat schilddak met eenvoudige dakkapellen, gedekt met leien in rensdekking en wordt door een eenlaagse aanbouw met entree verbonden met de kerk.

De gevels hebben een bakstenen plint met hardstenen waterslaglijst en dubbele speklagen in gele steen. Onder de eenvoudige geprofileerde lijstgoot loopt een tweekleurig bakstenen fries met siermetselwerk in cassetten. De gevels hebben op de begane grond schuiframen met bovenlichten met kleine roedenverdeling en kathedraalglas onder hardstenen lateien. Op de verdieping identieke ramen, maar hier onder segmenttogen in baksteen. De voorgevel heeft een iets rijkere detaillering en asymmetrische opbouw met aan de linkerzijde een vooruitspringende risaliet met tuitgevel met hardstenen deklijst en bolpirons aan de voet. De gevel wordt bekroond door een siermotief met kruis in cirkel. In de risaliet een vijfhoekige erker met schuiframen, geprofileerde lijst en houten balkonhek. Op de verdieping hier een driedelige raam- en deuropening onder segmenttoog. Rechts van de risaliet de ingangstravee met paneeldeur en ter hoogte van de goot een bakstenen sierbalustrade met bolvorrmige piron. Rechts van de ingang identieke ramen als in de overige gevels. Aan de achterzijde een serre met plat dak en glas-in-lood ramen. De verbindingsbouw met de kerk heeft een tweedelig schuifraam onder latei en een Vlaamse gevel met rondraam.

Het interieur is uiterst eenvoudig en bezit onder meer stucplafonds, tegelvloeren en paneeldeuren uit de bouwtijd.

Waardering

De pastorie is van algemeen belang. Het gebouw vertegenwoordigt een cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een geestelijke en sociaal-economische ontwikkeling, in het bijzonder de bouw van nieuwe kerken na 1900 in het oude patroon van wegen en straten; het is tevens van belang als voorbeeld van de wijze waarop de kerkelijke architectuur in het Bossche bisdom door particulier mecenaat een belangrijke impuls onderging. Het gebouw is van architectuurhistorisch belang vanwege de stijl en de plaats in het werk van de architect. Het pand heeft bijzondere betekenis vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van de stad. Het complex is waardevol vanwege de gaafheid van het in- en exterieur en als zodanig uiterst zeldzaam.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

Margry, A. ; Noord-Brabant