Inleiding

Het complex bestaande uit het fraterKLOOSTER "Huize Steenwijk" met bijbehorende KAPEL en HEILIG HARTBEELD is gelegen op een groot landgoed met PARK in landschappelijke stijl, aan de westelijke zijde van de Boxtelseweg. Dit maakt onderdeel uit van een gordel van landgoederen aan de zuidzijde van de kern van Vught. Het landgoed Steenwijk is al bekend sinds de 16e eeuw. In 1734 werd er een landhuis gebouwd, dat in 1840 vervangen werd door een nieuw gebouw. Ook stond op het landgoed een bij "Huize Steenwijk" behorende boerderij. In 1903 werd het landgoed aangekocht door de Fraters van Tilburg, die het landhuis na een verbouwing en uitbreiding in gebruik namen als klooster. In 1910 werd de boerderij door de fraters vervangen door een nieuwe boerderij, die vanwege latere verbouwingen niet wordt beschermd. De ingang naar het park wordt gevormd door een kleine brug met een hek tussen bakstenen hekpalen met een tufstenen afdekking, bekroond door lantaarns.

Omschrijving

Het landgoed beslaat een globaal rechthoekig terrein ten westen van de Boxtelseweg. Het bij het landgoed behorende, in landschappelijke stijl aangelegde park (complexonderdeel 1) ligt direct aan de Boxtelseweg. Een smeedijzeren ingangshek tussen bakstenen pijlers geeft toegang tot de oprijlaan, die rondom een ovaal gazon met oude bomen cirkelt. Aan de oostelijke, westelijke en noordelijke zijde wordt het landgoed begrensd door een gracht. Centraal in het park ligt het tot fraterklooster omgebouwde landhuis (complexonderdeel 2). Tegenover de hoofdingang van het fraterklooster staat het Neo-Gotische Heilig Hartbeeld (complexonderdeel 3). Achter het klooster is een moderne, buiten de bescherming vallende begraafplaats aangelegd. Ten noordwesten van het klooster een dienstgebouw en een tuinprieel, beide vanwege te jonge leeftijd buiten de bescherming vallend. Geheel aan de westzijde van het landgoed, ten noordwesten van de begraafplaats, de kapel (complexonderdeel 4).

Waardering

Het complex "Huize Steenwijk" is van algemeen belang. Het bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van het belang van de katholieke congregaties in Noord-Brabant aan het begin van deze eeuw. Tevens vormt het complex een goede illustratie van de wijze waarop belangrijke landgoederen in de omgeving van het bisdom 's-Hertogenbosch werden omgebouwd tot katholieke kloosters en onderwijsinstellingen. Het complex is van belang vanwege de tuinhistorische waarde: het park vormt een goed voorbeeld van een negentiende-eeuwse aanleg in landschappelijke stijl. Het complex bezit ensemblewaarde vanwege de sterke visuele samenhang tussen het landschappelijke park en de bebouwing.