Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
521297
Complexnummer
521295 - Huize Steenwijk
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82650/151
Kadastrale aanduiding
Vught C 2081
Boxtelseweg 58, 5261 NE te Vught

Omschrijving

Inleiding

Het Neo-Gotische HEILIG HARTBEELD is gelegen in het park bij "Huize Steenwijk", tegenover de hoofdingang van het klooster. Het Heilig Hartbeeld dateert waarschijnlijk uit de bouwtijd van het klooster, het eerste decennium van de 20ste eeuw.

Omschrijving

Het Heilig Hartbeeld heeft een sokkel met een driedelige opbouw en een octogonale plattegrond. De sokkel is opgebouwd uit een achtzijdige basis met een schuine geprofileerde afdekking. Hierboven een achtzijdig middengedeelte met in de zijden ondiepe casementen. Hierboven een uitkragend bovengedeelte, waarop het Heilig Hartbeeld is geplaatst. De ranke, zegenende Christusfiguur is gekleed in een sterk geplooid gewaad.

Waardering

Het Heilig Hartbeeld behorend bij het klooster "Huize Steenwijk" is van algemeen belang. Het Heilig Hartbeeld bezit als onderdeel van het kloostercomplex cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van het belang van de katholieke congregaties in Noord-Brabant aan het begin van deze eeuw. Het Heilig Hartbeeld bezit kunsthistorische waarde als voorbeeld van de Neo-Gotische beeldhouwkunst, karakteristiek voor de decoraties van katholieke kloostercomplexen aan het begin van deze eeuw. Het Heilig Hartbeeld is tot slot van belang vanwege de gaafheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521295. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Nee Religieuze gebouwen Kapel (F) Mariakapel
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) Gedenkteken(D6) Betreft H. Hartbeeld

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1900
1900
globaal
Betreft beide objecten

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
invloeden
Betreft H. Hartbeeld
Neo-Barok
invloeden
Betreft kapel