Inleiding.

In de oude kern Neer Andel ligt de Julianastraat in het verlengde van de Neer Andelseweg, van oudsher de weg naar de noordelijk gelegen Maasdijk. Aan de westzijde van de Julianastraat ligt een wooncomplex bestaande uit een op een terp gebouwd HERENHUIS (1), een links achter het huis gelegen houten SCHUUR (2) en een vrijstaand KOETSHUIS (3) aan de andere zijde.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een wooncomplex voor de elite en de typologische ontwikkeling van elk der onderdelen. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteit van elk der objecten alsmede de samenhang tussen de gaaf gebleven hoofdvormen en de nog aanwezige rijke interieurelementen uit de bouwtijd. Het heeft ensemblewaarde door de samenhang van de samenstellende onderdelen: het hoger gesitueerde herenhuis met bordes en trap naar de voortuin, het koetshuis en de schuur. Verder is het wooncomplex een karakteristiek onderdeel van de historische bebouwing aan de Julianastraat. Het complex is in elk der objecten uitwendig bijzonder gaaf en voor delen van het interieur gaaf bewaard gebleven en is bijzonder zeldzaam. Opvallend zijn de toegepaste bouwstijlen: voor het woonhuis de representatief geachte eclectische stijl, voor het koetshuis de meer landelijke chaletstijl, gecombineerd met een rieten dak.