Inleiding.

In het zuidoostelijk deel van de Rijkswal in de directe nabijheid van het arsenaal uit 1851 liggen twee bomvrije KRUITMAGAZIJNEN uit 1866. Zij vormen een onderdeel van aanpassingen aan de vestingwerken toen deze in de negentiende eeuw werden opgenomen in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De Rijkswal maakt deel uit van vestingwerken die eind zestiende eeuw door A. Anthonisz werden vernieuwd.

Omschrijving.

De magazijnen die met gras zijn begroeid, liggen op korte afstand van elkaar. Zij verschillen in vorm en grootte: het grotere hoekig afgesloten object heeft de aanduiding B (1), het kleinere recht afgesloten object heeft geen nadere aanduiding, maar wordt A genoemd (2).

Waardering.

De magazijnen zijn van algemeen belang. Zij bezitten cultuurhistorische waarde als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en vanwege het typologisch belang voor de ontwikkeling van de fortificatie. Zij zijn van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van negentiende-eeuwse vestingwerken en de technische ontwikkeling van het kruitmagazijn in het bijzonder. Zij bezitten ensemblewaarde vanwege de functionele samenhang van de magazijnen A en B in de directe nabijheid van het arsenaal. Verder vanwege de landschappelijke samenhang met de omwalling en de molen. De magazijnen zijn in hoofdvorm en detaillering gaaf, het inwendige muurwerk van magazijn A uitermate gaaf bewaard gebleven en ze bezitten zeldzaamheidswaarde.