Actualiteit gegevens: 15-10-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
521369
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Kazematten
Complexnummer: 
521367 - Kazematten
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
18 december 2001
Kadaster deel/nr: 
13395/6
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Altena
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Woudrichem
X-Y coördinaat: 
128566 - 425306

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding.

MAGAZIJN A ligt tussen magazijn B en het arsenaal. Het ligt naar achter in de wal en is met aarde bedekt en met gras begroeid. Het wordt gebruikt als opslagruimte voor een party-centrum.

Omschrijving.

Het vlak afgedekte magazijn is opgetrokken in kruisverband klein formaat rode baksteen in het onderste deel van de muur en groter formaat vanaf het midden. Baksteen en voegen zijn verweerd. Een cementen plint loopt onderlangs de muur die boven wordt beëindigd door een rollaag met aan weerszijden een afsluitend natuurstenen blok. Links en rechts ligt, de hoogte van het maaiveld volgend, een gecementeerd muurwerk. De indeling is symmetrisch met centraal een klein vierkant luik met aan weerszijden twee rondboogopeningen. Verder links en rechts twee opgeklampte houten rondboogdeuren. Strekken rond de bogen van de muuropeningen. Natuursteen is toegepast in de diamantkop sluitstenen, dorpels en ter plekke van de duimen der ijzeren gehengen. De luiken zijn gesloten met ijzeren deuren in dito gehengen. Inwendig liggen parallel aan de voorzijde drie ruimtes met tongewelf opgetrokken in kruisverband IJsselsteen met gesneden voeg. Twee identieke zijruimtes, van buitenaf toegankelijk door de rondboogdeuren, geven toegang tot de grotere centrale ruimte waar in de achtermuur een gemetselde luchtkoker ligt en kleine ijzeren roosters. In de tussenmuren liggen luchtkokers midden boven de houten kozijnen waarin oorspronkelijk de deuren hingen. Op de bovendorpel van het kozijn in het rechterdeel staat geschilderd: DE KRUITKELDER. Achter de rondboogdeuren lag oorspronkelijk nog een tweede deur. Deze tussenruimte ter dikte van de muur is opgetrokken in rode baksteen.

Waardering.

Het magazijn is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en is van typologisch belang voor de ontwikkeling van de fortificatie. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van negentiende-eeuwse vestingwerken en de architectuur van het kruitmagazijn in het bijzonder. Het heeft ensemblewaarde wegens de functionele samenhang met magazijn B en het nabijgelegen arsenaal. Verder wegens de landschappelijke samenhang met de Rijkswal. Het inwendige muurwerk van het magazijn is bijzonder gaaf bewaard gebleven en als zodanig zeldzaam.

Locatie

LocatienaamLocatieomschrijving
WoudrichemRijkswal

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieVerdedigingswerken en militaire gebouwenMilitaire opslagplaatsMunitiedepot

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
WOUDRICHEMH3103

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ambachtelijk-traditionele bouwtrantonbepaald

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18661866exactvervaardiging