Omschrijving

Complex van bouwkundige devotionalia genaamd de Voetvallen en Hof van Olijven aan de Kollenberg, 1907-1925, gebouwd ter herinnering aan en verering van het Lijden van Christus. Vier voetvallen dateren uit 1907, drie uit 1925. Zij werden geplaatst ter vervanging van de uit 1800 daterende voetvallen. De drie voetvallen uit 1925 werden gerealiseerd bij gelegenheid van het 250-jarig bestaan van de St.Rosakapel.

De zeven voetvallen zijn uitgevoerd in de vorm van wegkapelletjes: een betonnen voet, waarop een smalle voorgevel van rode verblendsteen met geglazuurde profiellijsten, waarin een boogvormige nis met een stucreliëf. De voetvallen lopen uit in een uitkragende tuitgevel met betonnen afdekking en nokkruis. Geheel gepleisterde achtergeveltjes. De Hof van Olijven wordt voorgesteld in de vorm van een in imitatie-rustica opgetrokken koepelgrot. De voetvallen en de hof zijn in lineair verband langs het hellende wegtracee van de Kollenberg geplaatst, tussen de respectievelijke kruisingen met de Felix Ruttenlaan en de Kapellerweg. De voetvallen staan in de noordelijke berm, de hof bevindt zich aan de zuidzijde, tegenover de zesde voetval.

De Kollenberg loopt in zuidoostelijke richting vanaf de President Kennedysingel naar het snijpunt van Molenaarslaan, Doolweg, Eendenpoelweg en kruist de Kapellerweg. Op deze kruising bevindt zich de reeds van rijkswege beschermde St.Rosakapel uit 1675.

Waardering

De Voetvallen en de Hof van Olijven langs de Kollenberg vormen een complex van grote cultuurhistorische waarde, zijnde een bijzondere uitdrukking van een culturele, geestelijke en typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de esthetiek, materiaalgebruik en de ornamentiek van de complexonderdelen. Het complex is vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling cq. uitbreiding van Sittard, is bijzondere betekenis voor het aanzien van met name de wijk Kollenberg en beschikt over een historisch-ruimtelijke relatie met het ter plaatse hellende landschap. Het complex beschikt over een hoge mate van architectonische gaafheid en is van belang in relatie tot de visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving. Bovendien beschikt het geheel over een grote typologische en functionele zeldzaamheidswaarde. Het complex is van algemeen belang vanwege het geheel van voornoemde waarden.