521610 - Voetvallen en Hof van Olijven
Sittard G 68
Sittard, Kollenberg

Inleiding

Zogenaamde HOF VAN OLIJVEN, XXa, verhoogd gesitueerd in de zuidberm van de Kollenberg, op de helling tussen de Felix Ruttenlaan en de zeventiende eeuwse St.Rosakapel aan de Kapellerweg. \t

Omschrijving

Bouwkundige voorstelling van de Hof van Olijven, in de vorm van een grot in imitatie-rustica, opgetrokken in grove onregelmatig gevormde baksteen en kunststeen, verstevigd door ijzeren gewelfprofielen en voorzien van een blinde bakstenen achterwand. In de grot twee beelden, voorstellende de knielende Jezus voor een engel met beker. Deze beelden dateren uit 1968 en werden vervaardigd door G. Kastelijn te Sittard. De grotopening is afgesloten middels een smeedijzeren hekwerk. Vóór de grot een grotendeels door lage, ronde bakstenen muren omgeven hofje, bedekt met witte kiezel en voorzien van zitbanken. De bakstenen muren hebben ezelsruggen en steunberen. Op deze muren zijn smeedijzeren hekwerken geplaatst. Het hofje is, vanwege de situering op een verhoging, bereikbaar via elf traptreden. Het geheel wordt omgeven door wilgen.

Waardering

De Hof van Olijven langs de Kollenberg is van grote cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele, geestelijke en typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door het materiaalgebruik. De Hof is vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling cq. uitbreiding van de Sittard, is van bijzondere betekenis voor het aanzien van de wijk Kollenberg en beschikt over een historisch-ruimtelijke relatie met het hellende landschap. De Hof van Olijven verkeert in een redelijk gave staat en is van belang in relatie tot de visuele gaafheid van de directe omgeving. Bovendien beschikt de Hof over een zeer grote typologische en functionele zeldzaamheidswaarde. De Hof van Olijven is van algemeen belang vanwege het geheel van voornoemde waarden.

Ja Religieuze gebouwen Kapel (F) Bedevaartkapel Hof van Olijven