Inleiding

Rooms Katholieke KRUISBASILIEK met PASTORIE, in 1913 en 1912 voltooid door aannemer Geerts (Boerhaar) naar een neogotisch ontwerp van de architect H. Kroes. De kerk is gebouwd ter vervanging van een kerk uit 1811-1819. Het Christusbeeld voor de kerk stamt uit 1940. Zoals gebruikelijk is de pastorie in een meer eigentijdse en zakelijke stijl ontworpen. Pastorieën werden als wereldlijke gebouwen beschouwd ten opzichte van kerken.

Zowel in de kerk als pastorie is het interieur grotendeels gaaf gebleven.

Het stenen gepolychromeerde beeld van H. Gerardus van Majella uit 1922, de preekstoel uit 1925 en het hoofdaltaar uit 1929 zijn afkomstig uit het atelier J.P. Maas. De gepolychromeerde houten beelden uit de periode 1920-1925 zijn toegeschreven aan atelier Mengelberg (Utrecht). De gebrandschilderde ramen in de absis, Jozefkapel, Mariakapel en het zuidelijke transept uit de periode 1919-1925 zijn toegeschreven aan Otto M.M. Mengelberg (Utrecht). Die in de sacristie, het noordelijke transept en in de westwand uit de periode 1925-1941 aan W.M.M. Mengelberg (Utrecht). De gebrandschilderde ramen in de zijbeuken en doopkapel uit de periode 1948-1950 zijn van de hand van J. Schoenaker (Oldenzaal). De kruiswegstaties zijn afkomstig uit Wiedenbrück (Westfalen) van H.Repke. Het (niet beschermde) orgel is in 1923 door de Vereenigde Kerkorgelfabrieken (Aalten) hersteld en van mechanisch orgel omgebouwd tot pneumatisch orgel. De orgelkas moet daarna zijn gefabriceerd door een andere firma. Van drie van de vier luiklokken is bekend door wie ze zijn geschonken: 1 door de parochianen, 1 door A.Jorink en 1 door Marie Agnes van Schooten. Van de laatstgenoemde is jaartal en bouwer bekend: 1927 en Petit en Fritsen. Deze drie klokken vallen niet onder de bescherming. De vierde klok dateert uit 1456.

Omschrijving

De Rooms Katholieke kruisbasiliek en pastorie vormen het hart van Boerhaar. Ze staan naast elkaar achter een voorplein aan de hoofdstraat door de dorpskern. Voor de kerk staat een Christusbeeld. Rondom de kerk is sprake van een eenvoudige tuinaanleg. Daaraan grenst achter de kerk een eenvoudige begraafplaats die voor de bescherming van ondergeschikt belang is.

Waardering

Het complex met de Rooms Katholieke kruisbasiliek en pastorie is van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

-\tals exponent van de bouwexplosie van katholieke kerken en pastorieën na het herstel van de Bisschoppelijke hiërarchie in 1853

-\tals representatief voorbeeld van een neogotische kerk en een meer eigentijds vormgegeven pastorie

-\tals hoogtepunt in het oeuvre van H. Kroes

-\tvanwege de hoge ensemblewaarde van het complex