Boerhaar 43, 8131 SV te Wijhe

Omschrijving

PASTORIE met aangebouwd koetshuis. De PASTORIE is opgetrokken over twee bouwlagen op een (vrijwel) vierkante plattegrond onder een afgeknot schilddak met leien in Maasdekking, pironnen op de hoeken en een overstekende goot op klampen. Aan de linkerkant (N) verbindt een tussenlid de pastorie met de kerk, aan de achterkant (O) verbindt een tussenlid de pastorie met een koetshuis. De gevels van de pastorie zijn boven een donkerrode gemetselde plint opgetrokken in rode baksteen en geleed door rechtgesloten vensters met achtruits bovenlichten onder gepleisterde lateien. Op de hoogte van de lateien zijn sierlagen in donkerrode baksteen aangebracht. Boven de lateien op de begane grond zijn ontlastingsbogen gemetseld. Voor het rechter deel van de voorgevel (W) is op een rechthoekige erker een balkon gecreëerd. In de rechter zijgevel (Z) bevindt zich in een portiek met drie lichtspleten de ingang. Boven de voorgevel en rechter zijgevel zijn dakkapellen met drie zesruitsvensters en een overstekende goot op klampen aangebracht.

Het KOETSHUIS is opgetrokken over één bouwlaag op een rechthoekige plattegrond onder een schilddak met leien in Rijndekking, pironnen op de hoeken en een overstekende goot op klampen. Boven de getoogde inrijdeur met zesruits bovenlicht in de zuidelijke gevel is de goot opgelicht om een luik met twee vierruits kozijnen aan te brengen.

In de pastorie zijn onder meer de indeling, de tegelvloer in de hal en enkele kamers nog in de oorspronkelijke staat.

De pastorie is van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

-\tals exponent van de bouwexplosie van katholieke kerken en pastorieën na het herstel van de Bisschoppelijke hiërarchie in 1853

-\tals representatief voorbeeld van een eigentijds vormgegeven pastorie

-\tals onderdeel van het harmonieuze ensemble dat de pastorie met de kerk vormt