Inleiding

Het complex Hervormde Gemeente Grevenbicht bestaat uit het kerkje van de Hervormde Gemeente, de naastgelegen vml. pastorie; de gezamelijke erfscheiding en een viertal grafstenen van predikanten en familieleden van predikanten gelegen aan de voorzijde van het kerkje.

Het kerkje werd gebouwd in 1851 naar een ontwerp van architecten Damen en De Wit uit Someren. De vml. pastorie dateert uit 1899.

Kerk en vml. pastorie bevinden zich op een langwerpig rechthoekig perceel aan de Heilige Kruisstraat. Aan de straatzijde bevindt zich een erfscheiding, ter hoogte van de vml. pastorie bestaande uit een lage bakstenen muur met ezelsrug met hierop een aantal bakstenen kolommen met bolbekroning. Ter hoogte van de kerk bestaat de erfscheiding uit een hoge muur met hierin een poort met aan weerszijden een bakstenen kolom met bolbekroning en tussen de kolommen een smeedijzeren hekwerk.

Tussen kerk en pastorie bevindt zich een muur met ter hoogte van de vml. pastorie een poortje. Tussen de kerk en het pand aan de linkerzijde is eveneens een erfscheiding in baksteen aanwezig.

Aan de voorzijde van het kerkje direkt achter de erfscheiding bevinden zich vier grafstenen van predikanten en familieleden van predikanten van de Hervormde Gemeente van Grevenbicht.

Kerk en vml. pastorie van de Hervormde Gemeente van Grevenbicht.

De bouwstijl van de kerk is traditionalistisch met elementen neo-gotiek. De bouwstijl van vml. pastorie is traditionalistisch. Het toegepaste bouwmateriaal bij de kerk is baksteen en natuursteen. De pastorie is gebouwd in rode baksteen met speklagen in gele baksteen.

Waardering

De kerk en pastorie van de Hervormde Gemeente van Grevenbicht bezitten cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling van de Nederlands Hervormde kerk in een hoofdzakelijk katholiek Limburg. De architectuurhistorische waarden van de kerk worden bepaald door het bijzonder belang voor het oeuvre van de architecten Damen en De Wit en de samenhang tussen exterieur en interieur. De kerk met pastorie en erfscheidingen bezitten ensemblewaarden vanwege de situering aan de rand van de bebouwing van de kern Grevenbicht en zijn daarmee van belang voor het aanzien van deze plaats.

De kerk en de vml. pastorie zijn van belang vanwege de redelijk hoge mate van architectonische gaafheid van exterieurs en een deel van de interieurs en zijn van belang in relatie tot de visuele gaafheid van de omgeving. De Nederlands Hervormde kerk en naastgelegen pastorie zijn van algemeen belang door de funktie en het gebruik van deze kerk binnen het overwegend katholieke Limburg.