Inleiding

BOERDERIJ met WAGENSCHUUR en BAKHUISJE, gebouwd in 1863. In 1997 is de boerderij ingrijpend, maar zorgvuldig verbouwd. Het achterhuis is geschikt gemaakt voor bewoning waarbij het achterste gedeelte van de deel opnieuw is ingedeeld en in de opening van de deeldeuren een glasvlak is geplaatst; elk dakvlak heeft drie in afmeting bescheiden dakramen gekregen.

De boerderij is gelegen ten zuiden van de Zuiderzeestraatweg in het buitengebied. Deze weg vormt de hoofdweg tussen Elburg en leidt via Doornspijk naar Harderwijk. De Stoopschaarweg komt in het noorden en westen uit op deze belangrijke verbindingsweg die in zuidelijke richting afbuigt. Het complex bestaat uit de volgende onderdelen die onder de bescherming vallen:

- BOERDERIJ met rieten kap

- BAKHUISJE

- WAGENSCHUUR

Complex-omschrijving

De voorgevel van de boerderij wordt van de weg gescheiden door een tegen de voorgevel aan gelegen grindpad en een tuin die door een ligusterhaag is omrand. Op het erf staan links van de boerderij een wagenschuur en een bakhuisje. Het bakhuisje staat met de nokas haaks op de boerderij. Links van de boerderij bevindt zich een boomgaard met schaapskooi die echter niet onder de bescherming vallen. Van een echte erfaanleg is geen sprake, desalniettemin vormen de onderdelen tesamen een fraai ensemble.

Complex-waardering

- Van architectuurhistorische waarde vanwege het goede en redelijk gaaf \tbewaarde voorbeeld van een boerderij-complex uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het complex is bovendien van belang wegens de hoogwaardige estethische kwaliteiten van de samenstellende onderdelen.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van een landschappelijk gebied waarin het een beeldbepalende rol speelt. Het ensemble neemt een belangrijke plaats in binnen het nog in hoge mate het agrarische karakter weerspiegelende beeld van de oorspronkelijk bebouwing van de Hoge Enk.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de oorsprong van de boerderij die \tteruggaat tot in de tweede helft van de 19de eeuw.