522061 - boerderijcomplex
Stoopschaarweg 9, 8081 PE te Elburg

Omschrijving

BAKHUIS met witgepleisterde gevels (voorzien van een omlopende donker geschilderde plint) onder een met deels rode en gesmoorde oud Hollandse pannen gedekt zadeldak, gelegen aan de noordzijde van de boerderij. Op de nok, die is belegd met Hollandse nokvorsten, bevindt zich aan de noordzijde een schoorsteen boven de eindmuur. Tegen die achterzijde is een stookhok geplaatst met een uit asbestgolfplaten bestaand lessenaarsdak.

De VOORGEVEL bezit links een deur en rechts hiervan een klein venster met draairaam rustend op een gecementeerde lekdorpel. Het luik bezit aan de binnenzijde in de spiegel een geschilderd zandlopermotief dat ook in de voorgevel van de boerderij voorkomt.

De LINKER ZIJGEVEL bevat een modern meerruits raam.

De ACHTERGEVEL met dwarsgeplaatst, aangebouwd stookhok, is op een klein ossekop-raampje na, blind uitgevoerd. De gemetselde schoorsteen wordt door een betonnen schoorsteenkap afgesloten.

De RECHTER ZIJGEVEL is blind uitgevoerd.

Het INTERIEUR bezit behalve een betonnen vloer en de houten zoldering nog maar weinig oorspronkelijke onderdelen.

Waardering

- Van architectuurhistorische waarde vanwege de goed en redelijk gaaf bewaarde \thoofdvorm van het bakhuis.

- Van stedenbouwkundige waarde in relatie tot de overige complex-onderdelen.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege zijn ouderdom die tot in de 19de eeuw \tteruggaat en met de overige gebouwen een goed beeld geven van het werken en wonen op deze boerderij.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Bakhuis