Inleiding

VILLABOERDERIJ met STOOKHUT, gebouwd in 1912 in opdracht van B. Meiborg naar een ontwerp van gemeente-architect E. Buurke in een Overgangsarchitectuur waarin Art Nouveau elementen zijn te herkennen. Opvallend aan deze boerderij is het duurzame, rijke materiaalgebruik; de schuur heeft zelfs een beschoten kap.

Het boerderijcomplex is monumentaal gelegen aan de Stationsstraat. In de diepe tuin aan de voorzijde zijn nog restanten aanwezig van een landschappelijke aanleg; kenmerkend is het aan de rechterzijde gelegen bergje waarvoor een monumentale treurbeuk staat. Voor de boerderij staat een rode beuk en aan de linkerzijde twee esdoorns. Een oprijlaan, gelegen aan de rechterzijde, verschaft toegang tot de boerderij. De stookhut ligt aan de linkerzijde van de boerderij.

Villaboerderij en stookhut van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een villaboerderij met stookhut uit 1912 in de provincie Groningen in Overgangsarchitectuur met Art Nouveau-elementen

- vanwege de opvallende vormgeving en rijke detaillering

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid