Inleiding

ARBEIDERSWONING (krimpjes-type) met STOOKHUT, gebouwd in 1932 in opdracht van W. Dammer naar een ontwerp van aannemer M. Cramer uit Midwolda in een Ambachtelijk-traditionele stijl. Opvallend aan deze arbeiderswoning is dat het interieur redelijk intact is gebleven. Aan de achterzijde van de woning staat een nieuwe loods; deze komt wegens te geringe ouderdom en te weinig architectonische kwaliteit niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking.

Het complex is gelegen op een langgerekt perceel met aan weerszijden een sloot in een voor dit gebied zo typerend lint van arbeiderswoningen. De stookhut staat aan de linkerzijde van de woning.

Waardering

Arbeiderswoning met stookhut van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een jongere arbeiderswoning met stookhut uit 1932 in de provincie Groningen

- vanwege de typerende traditionele vormgeving