Midwolda M 1750
Nieuweweg 86, 9682 VN te Oostwold

Omschrijving

De één verdieping hoge, deels onderkelderde ARBEIDERSWONING (1932, Ambachtelijk-traditionele stijl) op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in een licht gesinterde rode baksteen, achtergevel aangesmeerd, op een trasraam van klinkers en wordt gedekt door een zadeldak waarop oranje muldenpannen; twee gemetselde nokschoorstenen; strakke houten windveren; houten piron; deels houten goot op houten klossen, deels zinken mastgoot; muurankers. De gevels worden geleed door H-vensters met in de bovenlichten geschilderd glas-in-lood onder een gepleisterde latei.

In de topgevel aan de voorzijde (oostgevel) twee H-vensters waarboven twee zaadvensters.

In de zuidgevel een H-venster. De entree bevindt zich aan de rechterzijde van de krimp en bestaat uit een houten paneeldeur met drieruits venster onder een gepleisterde latei waarvoor een gemetselde stoep. Aan de voorzijde van de krimp drie liggende vensters onder rollaag, een houten schuurdeur en een niet-origineel driedelig venster.

In de achtergevel (westzijde) een niet-originele deur met aan weerszijden een liggend zesruits venster en in de top een houten luik.

In de noordgevel een H-venster. Aan de voorzijde van de krimp een liggend venster, een keldervenster, een niet-origineel tweedelig venster en een getoogd liggend zesruits venster, alle onder rollaag; aan de linkerzijde van de krimp een H-venster.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de houten paneeldeuren, de zachtboardplafonds, de houten vensterbanken en het drankkastje naast de schouw.

Arbeiderswoning van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een jongere arbeiderswoning uit 1932 in de provincie Groningen