Inleiding

Complex begraafplaats Oost-Knollendam bestaande uit een aan de oostzijde van de Dorpsstraat gesitueerde particuliere BEGRAAFPLAATS uit 1874 en een bijhorend KOETSHUIS uit 1905 gelegen aan de overzijde van de straat. De aanleg van de begraafplaats kwam voort uit onvrede onder de bevolking van Oost-Knollendam over de vervallen staat van de bestaande gemeentelijke begraafplaats in West-Knollendam. Er werd een bestuur gevormd dat op 6 augustus 1874 voor f 50,- en vier graven een vijf are groot perceel grond kocht van Wijbrand Groot Pieterszoon, landman te Oost-Knollendam. De begraafplaats moest door een 2,30 brede sloot van zijn land worden afgescheiden. Sinds 1896 is het beheer van de begraafplaats in handen van de Vereeniging tot beheer en instandhouding van de Begraafplaats te Oost-Knollendam. Genoemde vereniging kocht in 1905 een lijkkoets waarvoor tegenover de ingang een koetshuis gebouwd werd. De ten zuiden van de dorpskern gesitueerde begraafplaats heeft een opvallend landelijke ligging temidden van het lager gelegen omringende polderlandschap.

Beschrijving

Het complex begraafplaats Oost-Knollendam omvat twee afzonderlijk te beschermen onderdelen: de op de hoek van de Dorpsstraat en de Schaalsmeerdijk gesitueerde begraafplaats met de ingangspartij aan de Dorpsstraat, en een koetshuis tegenover deze ingang aan de andere zijde van de Dorpsstraat. De begraafplaats is aangelegd op een rechthoekig grondplan en wordt omgeven door sloten. Het in hout opgetrokken koetshuis heeft eveneens de ingang aan de Dorpsstraat en een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak waarop gesmoorde kruispannen.

Waardering

Het complex begraafplaats Oost-Knollendam, bestaande uit een begraafplaats en een koetshuis, is van algemeen belang wegens cultuurhistorische waarde als zeldzaam en grotendeels gaaf bewaard voorbeeld van een particuliere begraafplaats uit de jaren zeventig van de 19de eeuw. Daarnaast heeft het complex situationele waarde vanwege de landelijke ligging aan de Dorpsstraat temidden van het lagere omringende polderlandschap.