522165 - Begraafplaats Oost-Knollendam
Wormer A 666
Dorpsstraat 1, 1534 NB te Oostknollendam

Inleiding

Houten KOETSHUIS uit 1905, deel uitmakend van het complex begraafplaats Oost-Knollendam. Tot in de jaren zestig van de 20ste eeuw stond hierin de lijkkoets (verkocht naar Zuid-Limburg als carnavalswagen). De rabatdelen van de linker zijgevel en de achtergevel zijn 1996 in versmalde vorm vernieuwd (16 cm in plaats van de oorspronkelijke 20 cm).

Beschrijving

Op rechthoekig grondplan (3,86 x 6,04 m) gebouwd koetshuis van één bouwlaag onder een zadeldak met de noklijn haaks op de weg. De uit brede rabatdelen samengestelde gevels rusten op poeren van rode machinale baksteen (vijf onder de langsgevels, drie onder de kopgevels). De kopse voor- en achtergevel zijn uitgevoerd als topgevel. De zijgevels hebben bovenaan een mastgoot. Op het dak liggen gesmoorde kruispannen.

In het midden van de voorgevel (O) bevindt zich een grote getoogde dubbele paneeldeur. De bovenste deurpanelen zijn diagonaal beschoten, de onderste vertikaal. De voorgevel heeft een overkragende dakrand waarlangs rechte windveren die bekroond worden door een (vernieuwde) makelaar. In de blinde zijgevels bevindt zich vooraan, op circa 1,80 m hoogte, een uit afwaterende latjes samengesteld ventilatierooster dat aan de binnenzijde met een houten schuif afgesloten kan worden. De achtergevel (W) is gesloten.

Het interieur bestaat uit één ruimte met een vloer van brede delen en een ziende kap die uitgevoerd is als een beschoten gordingenkap rustend op drie lichte spanten. De dragende constructie bestaat verder uit wandstijlen (vijf in de lengte, drie in de breedte). Zowel tegen de rechter- als de achterwand bevinden zich houten stokken waarover de bij de begrafenis gebruikte kleden te drogen kunnen worden gehangen.

Waardering

Het koetshuis uit 1905 is van algemeen belang uit cultuurhistorisch oogpunt als historisch-functioneel onderdeel van het complex begraafplaats Oost-Knollendam.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)

Vereen tot beheer en instandhouding, v/d Begraafplaats te Oost-Knollendm ; Noord-Holland