Inleiding.

Op het kleine landgoed 'Zuiderbosch', gelegen in het oosten van Hintham aan de rijksweg van Den Bosch naar Nijmegen, bevinden zich drie objecten: de VILLA met omliggende landschapstuin (1), het TOEGANGSHEK (2) en een zestal LANTAARNPALEN (3), onder te verdelen in twee typen.

Omschrijving.

Het landgoed 'Zuiderbosch' beslaat een diep, nagenoeg rechthoekig perceel, begrensd door de rijksweg in het zuiden en door belendende percelen aan de overige drie zijden. Aan de zuidzijde ligt ter afscheiding van de straat een haag met daarin het toegangshek. Direct hierachter staan aan weerszijden twee lantaarnpalen uit 1897. Achter het hek strekt zich een grote, met laantjes doorsneden landschapstuin uit met gazons, diverse boom- en plantengroepen en monumentale solitairs, waaronder de kastanjeboom, rode beuk en linde. Op het achterste deel van het perceel (noordzijde) ligt de villa. Naast een deels om de villa lopend laantje staan nog vier lantaarnpalen.

Waardering.

Het complex bestaande uit de villa met de omliggende landschapstuin, het toegangshek en de zes lantaarnpalen is van algemeen belang. Het complex heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische, technische en typologische ontwikkelingen in de tweede helft van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw. Het complex bezit architectuur- en kunsthistorische waarden wegens de esthetische kwaliteit, bijzondere ornamentiek en detaillering van architectuur en gietkunst. Het complex bezit ensemblewaarden vanwege de kwaliteit van de samenstellende onderdelen van het landgoedcomplex en als markant onderdeel van de historische bebouwing aan de voormalige rijksweg te Hintham. Het complex is van belang als herkenbaar bewaard gebleven ensemble.