Inleiding

Complex bestaande uit een VILLA (van oorsprong villaboerderij) en TUIN. Het voorhuis werd gebouwd in 1909 in een Overgangsarchitectuur met Art Nouveau elementen in opdracht van H. Humbert en W.L. ten Have. De serre aan de oostzijde werd enige jaren later aangebouwd. In 1965 werd de dubbele schuur met hals afgebroken. Behalve de vormgeving is aan deze villa de hoge mate van gaafheid van het interieur bijzonder.

De villa is monumentaal gelegen op een licht glooiend, deels omgracht terrein aan het lint Beerta-Drieborg, dat zal worden aangewezen als beschermd gezicht. Aan zowel de voor- als rechterzijde van de villa ligt een fraai vormgegeven siertuin uit omstreeks 1909, aangelegd in Landschapsstijl. Dit type landschapstuin, in het Gronings aangeduid met `slingertûne', was in de tweede helft van de negentiende eeuw en in het eerste kwart van de twintigste eeuw zeer populair in het Oldambt. Veel ontwerpen waren van de hand van de tuinarchitecten G. en J. Vroom uit Glimmen. Een oprijlaan, gelegen aan de rechterzijde van het perceel, ontsluit de villa.

Villa met tuin van algemeen belang vanwege architectuur-, cultuur- en tuinhistorische waarde:

- als voorbeeld van een villa met tuin uit de jaren tien van de twintigste eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de opvallende vormgeving van het complex

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het complex