Beerta L 68
Hoofdweg 81, 9687 PK te Nieuw Beerta

Omschrijving

De twee verdiepingen hoge, geheel onderkelderde VILLA (gebouwd in 1909 in een Overgangsarchitectuur met Art Nouveau elementen) op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een deels in hoogte verspringend trasraam van gesinterde bruinpaarse baksteen afgezet met groene geglazuurde profielsteen en wordt gedekt door een samengestelde kap waarop groene geglazuurde kruispannen; hoge gemetselde schoorsteen; zinken mastgoot op houten klossen; decoratieve zinken vergaarbakken; geprofileerde houten windveren; op het dakvlak aan de voorzijde een dakkapel onder lessenaarsdak waarin een liggend venster (roedenverdeling verdwenen); restanten crête; drie zinken pirons; topgevel westzijde opengewerkt houten fries. De gevels worden geleed door H-vensters met in de bovenlichten groen glas en roedenverdeling onder een segmentboog met trommel opgevuld met metselmozaïek en onderdorpel van geglazuurde groene profielsteen.

De entree in uitgebouwd portiek bevindt zich rechts in het linker geveldeel aan de voorzijde (zuidgevel). De entree bestaat uit een houten paneeldeur waarin geslepen glas met zij- en bovenlichten waarin groen glas en roedenverdeling onder strek; vijf treden hoge stoep (eerste trede niet-origineel); gekleurde granito vloer; in de gevelsteen aan de linkerzijde `H.H. 19', in de gevelsteen aan de rechterzijde `W.L.t.H.09'. De portiek is opgebouwd uit ronde pijlers van gresbuis (volgegoten met beton, niet-origineel) die aan de linkerzijde rusten op een gemetseld muurtje. De pijlers dragen een rechthoekig houten balkon met opengewerkte houten balustrade waarachter niet-originele platen; twee houten balkondeuren waarin glas met roedenverdeling en bovenlicht waarin roedenverdeling en groen glas. Boven het balkon is het dak doorgetrokken en rust op houten klampen; decoratief houten fries. Aan de linkerzijde van de entree een terras met niet-originele vloer waarvoor een gemetselde muur van bruinpaarse baksteen afgedekt met groene geglazuurde profielsteen (hekwerk verdwenen). Achter het terras een H-venster met vijfruits zijlichten waarin groen glas waarboven een in hoogte verspringend samengesteld driedelig H-venster onder hoefijzerboog. De voorgevel wordt aan de linkerzijde afgesloten door een toren. De toren heeft een twee verdiepingen hoge rechthoekige onderbouw die zich vanaf de verdieping verjongt en achthoekig wordt; de schuine zijden worden aan de onderkant geaccentueerd door natuurstenen hoekstenen; op de begane grond twee halfronde H-vensters, een houten terrasdeur waarin glas met halfrond bovenlicht waarin groen glas en roedenverdeling en één liggend keldervenster; op de verdieping drie staande vensters met deels tweeruits bovenlicht met afgeschuinde hoeken waarboven een rond venster onder strek. De onderbouw wordt gedekt door een afgeknot schilddak; houten fries; zinken mastgoot op houten klampen. Op het schilddak een achtzijdige houten bovenbouw met in elke zijde een staand venster met halfrond tweeruits bovenlicht en drieruits zijlichten waarin geel glas. De houten bovenbouw wordt bekroond met een spits in de vorm van een tentdak met op de top een windwijzer waarin het bouwjaar 1909 en florale motieven; houten gootlijst. Aan de rechterzijde van de voorgevel een risalerende topgevel met wolfeind met op de begane grond een rechthoekige erker met aan de voorzijde een samengesteld vierdelig H-venster en aan weerszijden een smal H-venster. Boven de erker een balkon met opengewerkte houten balustrade waarachter twee houten balkondeuren waarin glas met zij- en bovenlichten in de vorm van een hoefijzerboog waarin groen glas en roedenverdeling. In de top twee staande vensters waarvan één nog met roedenverdeling onder een rondboog.

In de risalerende topgevel links van de westgevel een H-venster met aan weerszijden een smal H-venster onder hoefijzerboog, waaronder een driedelig keldervenster onder strek met decoratieve diefijzers. In de top een H-venster met zijlichten met roedenverdeling. In het rechter geveldeel een samengesteld driedelig H-venster en een rond rooster onder rollaag, waaronder een driedelig keldervenster onder strek met decoratieve diefijzers. Op de verdieping een liggend venster met roedenverdeling onder hoefijzerboog. Dit geveldeel wordt aan de rechterzijde afgesloten door de toren.

In de achtergevel (noordzijde) centraal een niet-originele hals (niet beschermd). Aan de rechterzijde een staand venster en een vierkant venster waarboven een houten rooster, beide onder strek.

In de risalerende topgevel met wolfeind in de oostgevel drie H-vensters waarboven een balkon met ijzeren balustrade waarachter een tweedelig venster met drie bovenlichten met roedenverdeling. In de top een H-venster met zijlichten die in hoogte verspringen met roedenverdeling. In het geveldeel links van de topgevel een jongere rechthoekige serre onder plat overkragend dak op een trasraam van bruinpaarse gesinterde baksteen afgezet met groene geglazuurde profielsteen; aan de voorzijde een houten paneeldeur waarvoor een vier treden hoge stoep (eerste trede niet-origineel) met aan weerszijden twee H-vensters waaronder decoratieve houten panelen; aan zowel de linker- als rechterzijde H-vensters waaronder decoratieve houten panelen. Links van de serre een rond rooster onder rollaag. Boven de serre een balkon met opengewerkte houten balustrade waarachter twee houten balkondeuren onder segmentboog. Boven het balkon is het dak doorgetrokken en wordt ondersteund door twee houten pijlers; decoratief houten fries. Links van het balkon een H-venster onder hoefijzerboog. In het geveldeel rechts van de topgevel een H-venster met vijfruits zijlichten waarin groen glas waarboven een smal H-venster.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de houten paneeldeuren waarin roedenverdeling met groen glas en houten omlijsting met Art Nouveau-motieven, de plafonds op linnen met decoraties van papier-maché en hout, in de tochthal de gekleurde granito vloer, de houten brievenbus en de getoogde houten paneellambrizering, in de hal de houten tochtdeur waarin glas met zij- en bovenlichten waarin deels roedenverdeling en groen glas en houten omlijsting met Art Nouveau-motieven, de gekleurde granito vloer, de getoogde houten paneellambrizering, boven de deuren de decoraties van papier-maché (engelen met vaas) en de houten trap met leuning, in de voorkamer aan de oostzijde de houten suitedeuren met omlijsting, de marmeren schouw, de houten vensterbank met aan weerszijden een houten bankje, in de serre het geometrische plafond van kraalbeschot, de beschoten wanden en houten beschoten lambrizering, in de achterkamer aan de oostzijde de houten kastenwand van kraalbeschot en de houten blinden, in de oorspronkelijke keuken de gekleurde tegelvloer en het beschoten plafond, in de voorkamer aan de westzijde de marmeren schouw en de houten schuifdeuren met houten omlijsting, in de toren de hoefijzervormige doorgang en de houten omlijsting van de vensters met Art Nouveau-motieven, in de achterkamer aan de westzijde het ingebouwde portiek, de houten schuifdeuren en de twee ingebouwde houten kasten, op de verdieping de balkenplafonds waartussen beschot en de ingebouwde houten kasten, op zolder de beschoten kap.

Villa van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een villa uit 1909 in de provincie Groningen in een Overgangsarchitectuur met Art Nouveau invloeden

- vanwege de fraaie vormgeving en rijke detaillering

- vanwege de zeer hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur