Inleiding

Complex bestaande uit een DWARSHUISBOERDERIJ van het Oldambtster type met vrijstaande BIJSCHUUR. Het voorhuis is gebouwd in 1900 in opdracht van T.P. Poppens in een Eclectische bouwtrant. De hoofdschuur is echter ouder en stamt uit omstreeks 1850. Aan de zuidwestzijde van de hoofdschuur bevindt zich een jongere aanbouw die wegens te geringe ouderdom en te weinig architectonische kwaliteit niet voor bescherming in aanmerking komt. In 1932 liet A.G. Poppens op het achtererf een vrijstaande bijschuur bijbouwen. Na stormschade in 1972 is de achtergevel van de boerderij vermoedelijk weer opnieuw opgetrokken.

Het complex is markant gelegen in het als beschermd gezicht voorgedragen lint Beerta-Drieborg. Links van de boerderij vormt een oprijlaan met aan één zijde linden, de toegang naar de hoofdentree en het achtererf. Een gracht markeert aan de rechterzijde de erfscheiding.

Waardering

Complex bestaande uit een dwarshuisboerderij uit 1900 met oudere hoofdschuur en een bijschuur uit 1932 van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een boerderijcomplex bestaande uit een dwarshuisboerderij uit 1900 met oudere hoofdschuur en jongere bijschuur uit 1932

- vanwege de verzorgde vormgeving van het complex

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur van beide onderdelen