Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522553
Complexnummer
522552 - N.v.t.
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82760/170
Kadastrale aanduiding
Beerta L 633
Hoofdweg 103, 9687 PK te Nieuw Beerta

Omschrijving

Omschrijving

DWARSHUISBOERDERIJ van het Oldambtster type met aan de linkerzijde twee krimpen en aan de rechterzijde één krimp. Het geheel onderkelderde VOORHUIS is opgetrokken in een rode baksteen op een gepleisterd trasraam. Het schilddak gedekt met een zwarte platte Friese pan, heeft een kroonlijst en twee gemetselde nokschoorstenen (zuidwestzijde opnieuw opgemetseld). De gevels worden geleed door H-vensters, onder een segmentboog met gepleisterde sluit- en aanzetstenen en een boogtrommel bekleed met geverfd lood waarin houten rolluiken. De vensters hebben houten onderdorpels.

De voorgevel (zuidoost) heeft vier H-vensters, onder een segmentboog met gepleisterde sluit- en aanzetstenen en een boogtrommel bekleed met geverfd lood; vier licht getoogde tweeruits keldervensters met diefijzer; vier getoogde zaadvensters met segmentboog met gepleisterde sluit- en aanzetstenen. Midden in de voorgevel een iets risalerende middenpartij bekroond door een gemetselde dakkapel met fronton, een T-venster onder een strek met gepleisterde aanzetstenen, twee gegroefde gepleisterde pilasters, en twee gepleisterde klauwstukken. In de middenpartij met twee gepleisterde pilasters met bladkapiteel, een dubbele paneeldeuren met deurlichten onder een halfrond bovenlicht met rondboog met gepleisterde sluit- en aanzetstenen. Links en rechts van de deur een baksteen met ingekraste initialen en bouwjaar; links: `19 T. P.' en rechts: `H.D. 00'. Voor de deur een gepleisterde stoep met zijwanden, waarvan de treden en het bordes zijn betegeld in zwart-wit. Boven de deur een balkon met decoratief opengewerkt gietijzeren hek met houten handlijst tussen gepleisterde hoekpijlers, steunend op twee gepleisterde consoles met leeuwenkop. Een korte dubbele getoogde paneeldeur met twee deurlichten, onder een getoogde strek met gepleisterde sluit- en aanzetstenen verleent toegang tot het balkon.

In de zuidwestgevel twee H-vensters onder een segmentboog met gepleisterde sluit- en aanzetstenen en een boogtrommel bekleed met geverfd lood; twee licht getoogde tweeruits keldervensters met diefijzer; drie getoogde zaadvensters met segmentboog met gepleisterde sluit- en aanzetstenen; de hoofdentree. De hoofdentree bestaat uit een dubbele paneeldeur met deurlichten met decoratief smeedwerk, onder een bovenlicht met segmentboog met gepleisterde sluit- en aanzetstenen en een boogtrommel bekleed met geverfd lood. Voor de entree een natuurstenen stoep (vier treden) met zijwanden.

In de noordoostgevel twee H-vensters en een T-venster, alle onder een segmentboog met gepleisterde sluit- en aanzetstenen en een boogtrommel bekleed met geverfd lood; drie getoogde zaadvensters met segmentboog met gepleisterde sluit- en aanzetstenen.

Het aan de achterzijde aangebouwde SCHUURgedeelte is opgetrokken in een rood-bruine baksteen onder een aangekapt schilddak met wolfeind, gedekt met een rode Hollandse pan. Op de nok twee gemetselde schoorstenen. Aan de zuidwestzijde een niet-originele aanbouw (niet beschermd).

De eerste krimp van de zuidwestgevel heeft een trasraam van gesinterde klinkers en een kroonlijst. Aan de zuidoostzijde van de eerste krimp een T-venster met strek en houten persiennes; aan de zuidwestzijde twee T-vensters met strek en houten persiennes, een driestrooksvenster, een deur met kijkgat onder een bovenlicht met strek. Voor de deur een aangesmeerde stoep met bordes met decoratieve tegels.

In de tweede krimp van de zuidwestgevel, aan de zuidoostzijde een T-venster met getoogde strek; aan de zuidwestzijde zes getoogde ijzeren schuurvensters met decoratieve roedenverdeling en eensteens segmentboog van donkere steen, een opgeklampte deur, een klein ijzeren vierruitsvenster met rollaag van donkere steen. De tweede krimp heeft een (vernieuwde) goot op gemetselde klossen.

In de eerste krimp van de noordoostgevel, aan de zuidoostzijde dubbele houten schuurdeuren met rollaag; de noordoostzijde van de krimp is blind.

De (opnieuw) opgetrokken achtergevel (noordwest) heeft strakke windveren, een gemetselde muizentandfries en muurankers. In de achtergevel acht getoogde ijzeren schuurvensters met decoratieve roedenverdeling, hoge dubbele houten deeldeuren en dubbele houten staldeuren onder een bovenlicht met decoratieve ijzeren roedenverdeling en rollaag.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de houten paneeldeuren met geprofileerde houten omlijsting, de balkenplafonds, in de voorkamers de zwart marmeren schouwen, de houten vloer, de decoratieve houten paneelplafonds met kartonnen decoraties, de vensters met houten paneelomlijsting, in de keuken de houten schouw, in het toilet de granito vloer, in de dwarsgang, de gang met kwartslag en de kelder de gekleurde tegelvloer, in de dwarsgang het decoratieve stucplafond.

Waardering

Dwarshuisboerderij van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een dwarshuisboerderij uit 1900 met oudere hoofdschuur

- vanwege de sobere, doch verzorgde vormgeving met Eclectische elementen

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de bijschuur

- vanwege de markante ligging in het als beschermd gezicht voorgedragen lint Beerta-Drieborg

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 522552. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1900
1900
exact
voorhuis
verbouwing
1850
1850
globaal
hoofdschuur en achterhuis
restauratie
1972
1972
globaal
achtergevel opnieuw opgetrokken

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Dwarshuisboerderij Oldambtster

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Poppens, T.P. ; Groningen II
opdrachtgever