Inleiding

WOONHUIS met aangebouwde SMEDERIJ en vrijstaande GARAGE, gebouwd omstreeks 1880 in opdracht van de heer Buiskool in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Het pand werd in 1927 gekocht door B. Voslamber, die tevens aan de rechterzijde een garage liet bijbouwen in een Ambachtelijk-traditionele stijl. In 1967 werd aan de achterzijde een romny-loods gebouwd, die wegens te geringe ouderdom niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking komt. Omstreeks 1979 werd het complex buiten bedrijf gesteld. In de smederij is nog een oven uit 1872 en een werkbank aanwezig. Het woonhuis heeft echter nogal wat wijzigingen ondergaan: het interieur is gewijzigd en de achtergevel is opnieuw opgetrokken en heeft een nieuwe indeling gekregen.

Het complex is mooi gelegen aan de Hoofdstraat van Beerta.

Waardering

Woonhuis met aangebouwde smederij en garage van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een smederij met woonhuis uit het vierde kwart van de negentiende eeuw met jongere garage in de provincie Groningen

- vanwege de traditionele vormgeving en detaillering

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van het complex