Beerta K 301
Bij Hoofdstraat 59, 9686 VG te Beerta

Omschrijving

De GARAGE (gebouwd in 1927 in een Ambachtelijk-traditionele stijl) is opgetrokken in roodbruine baksteen, aan de voorzijde op een trasraam van gesinterde bruinpaarse baksteen en wordt gedekt door een zadeldak waarop niet-originele dakbedekking; bakstenen klossen (goot verdwenen); muurankers.

De entree bevindt zich in de tuitgevel aan de voorzijde (oostgevel) en bestaat uit twee houten deuren met ijzeren gehengen onder een ijzeren latei (I-profiel) en rollaag van donkere baksteen; omlijsting van gemetselde pilasters. Boven de entree in een uitgespaard, getrapt gevelveld een roosvenster onder rollaag van donkere baksteen. Aan weerszijden van de entree een staand getoogd negenruits venster onder rollaag en onderdorpel van donkere baksteen.

In de westgevel vier getoogde staande negenruits vensters onder rollaag en een opgeklampte houten deur.

Garage van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een garage uit 1927 in de provincie Groningen

- vanwege de traditionele vormgeving en aardige detaillering

- vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van het exterieur

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met het oudere woonhuis met aangebouwde smederij

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Garage (G)

Voslamber, B. ; Groningen II